Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

1,60 лева за билетче в София

Четвъртък, 14 Април 2016 / Общество
803
  • БГНЕС

 

 

ГЕРБ успя да събере мнозинство и гласува увеличение с 60% от 1 юни

 

Въпреки протестите на гражданите от София, Столичният общински съвет успя да събере мнозинство и да наложи изненадващо предложеното увеличение на билета за градски транспорт. Увеличението е с 60%, а аргумента на съветниците от ГЕРБ беше, че така ще съберат повече пари за инвестиции в столичния транспорт.

Така от 1 юни, когато столицата ще е разкопана не само заради метрото, но и заради традиционните летни ремонти, ползващите градския транспорт вече ще трябва да плащат по 1,60 лева за единичен билет. Цената на картите остава непроменена, като надеждата на общината е повече хора да плащат за месечен абонамент.

 

Снимка: Btvnovinite.bg

 

Основните аргументи на опозицията против повишението бяха, че първо трябва да се инвестира в електронна тикет система, а след това да се увеличават приходите. Аргументите на ГЕРБ пък бяха точно обратните – че парите за електронната система не стигат и затова трябват повече приходи. Пари трябват и за предвидената подмяна на 100 автобуса през тази година и за купуването на още 190 през следващите две години.

Недостигът в бюджета за транспорт през тази година е около 15 млн. лева, но очакването те да се съберат от повишението на билета са твърде оптимистични. По изчисления на Центъра за градска мобилност с единични билети пътуват едва 15% от столичани. Още около 10% са гратисчиите. Ако съдим по заканите на протестиращите пред общината, вероятно от 1 юни пътуващите гратис ще са много повече, а градът ще е още по-задръстен от автомобили.

Честито на столичани!

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

градски транспорт, цена на билета, билет, повишение, столица

Street of Hope

Облечете тръшкането в думи

Четвъртък, 23 Юни 2016 / Родители
  Опитите на детето да се наложи са важни за изграждането му като личност, а негодуванието е част от тях   Много родители са ме питали как да се справят с тръшкането и има ли разлика в причините, които стоят зад това детско поведение в различните етапи от развитието. Да, има разли [...]

Време с децата: Да нахраним птичките

Събота, 03 Декември 2016 / Родители
Изработването на хранилка за птици отнема малко време, но е от големите уроци по доброта   Вярвам, че на 3 декември на много места в страната са се появили хранилки за птици, направени от деца, защото много родители харесаха идеята на Влади Фиданова за една добрина на ден до Коледа. По [...]