Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

1000 лева глоба за движение в аварийната лента

Петък, 15 Септември 2017 / Общество
301
  • vbox7.com

Депутатите приеха още по-строги санкции за шофиращите под въздействие на наркотици и алкохол

 

Движението в аварийните ленти на магистралите се приравняват с каране в насрещното. Хулиганите на пътя ще плащат глоба от 1000 лева и ще остават без книжка за 3 месеца. Това е поредната порция строги санкции, гласувани от парламента в опит да се намалят произшествията на пътя. Само от началото на годината до 14 септември при катастрофи са загинали 435 души. През миналата година жертвите на пътя са 708.
При повторно нарушение наказанието скача на 6 месеца без право на управление на автомобил и глоба от 4000 лв.

Затягат се мерките и срещу онези, които сядат зад волана след употреба на наркотици или дори малки количества алкохол. Нарушителите сами ще заплащат кръвните тестове, а такива ще се правят, когато дрегерът установи над 0,5 промила алкохол в кръвта.

При над 1,2 промила алкохол, пътните полицаи ще придружават шофьорите до лечебно заведение. Ако шофьорът откаже да го проверят с дрегер или тест за наркотици, ще плати изследването в болница. А ако откаже, няма да получи книжката си. Мярката влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Друга важна промяна в закона, която предизвика спорове в парламента, е условието шофьорска книжка да може да се получава, само ако кандидат-водачът има завършен 10-ти клас. Срещу това се обявиха от ДПС, тъй като според тях щяло да се стигне до повече фалшиви свидетелства за управление на МПС.

Промените предвиждат още паркирани автомобили да бъдат вдигани от паяк, ако не са заплатили престоя на платен паркинг до края на работното му време.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

аварийна лента, глоби, отнемане на книжка, КАТ, шофьори, нарушители, магистрала

StreetView

Скала запуши път в Колорадо, превръщат я в атракция

Четвъртък, 06 Юни 2019 / Места
Властите са преценили, че е по-евтино да изместят магистралата   Огромната скала с размер на къща се стовари върху магистрала в американския щат Колорадо, а местните власти решиха да я превърнат в туристическа забележителност, съобщи mercurynews.com. Властите в щата преценили, че на да [...]

Какво можем да научим от изолацията

Сряда, 26 Април 2017 / Приключения
Присъствието дори на един човек около вас отнема свободата ви   Искали ли сте някога да се върнете към по-прост живот, където няма телефони, телевизия, няма напрежение в работата и където не се сте заобиколени от хора и шум през цялото време? Един човек решил, че не просто иска, той наи [...]