Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

2000 майки са се върнали предсрочно на работа

Понеделник, 25 Септември 2017 / Общество
238
  • onlinepriatelka.com

В края на септември стартира и програмата, по която държавата ще осигури безплатни детегледачки за децата извън градините

 

 

Над 2000 жени са се върнали на работа преди да децата им да навършат една година, показват данните на социалното министерство, оповестени от министър Бисер Петков пред медии в петък. Така майките получават 50% от обезщетението за отглеждане на дете през първата година заедно със заплатата си. Тази възможност беше дадена с цел стимулиране на майките да не излизат дългосрочно от пазара на труда.

До края на септември трябва да стартира и друга мярка, насочена към родителите на малки деца – по програма „Отново на работа“ семействата ще получават безплатни детегледачки, ако децата им не са приети в детско заведение – ясли или детска градина. Социалното министерство ще даде възможност на семействата да изберат човека, на който ще поверят грижата за детето си, като той може да бъде и безработен роднина, стига да отговаря на изискванията за заемане на позицията.

Подготвят се и нови законодателни промени, с които осиновителите ще имат право на по-дълъг платен отпуск по „майчинство“ и „бащинство“. Те ще имат право на обезщетение за отглеждане на дете за същия срок и при същите условия, при които останалите майки и бащи.

Разширява се и възможността хора с увреждания или психически проблеми да получат постоянен личен асистент или домашен помощник. Тези услуги се прелагат от общините, но обикновено след приключването на съответните програми хората трябва да кандидатстват отново и не е гаранция, че помощта ще бъде продължена. Сега държавата е отделила 15,7 млн. лева за този тип социални услуги, като намерението е грижата за уязвимите групи да бъде постоянна.

До края на тази година правителството трябва да гласува и план за действие към Националната стратегия за дългосрочна грижа.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

майки, майчинство, работа, пазар на труда, деца, детегледачки, МТСП

StreetInside

Най-важното на интервюто - бъдете естествени

Сряда, 25 Май 2016 / Кариера
Къде бъркаме най-често, когато търсим работа и как да се подготвим    При средно 100 до над 1000 кандидати за една позиция самото достигане до интервю за работа понякога е въпрос на късмет. За голяма част от хората поканата за интервю е след десетки изпратени кандидатури и нерядко, [...]

Добрите хора живеят по-дълго

Събота, 04 Ноември 2017 / Към себе си
Може да изглежда очевидно, но всъщност е научно доказано, че съвестта има връзка с дълголетието    Човечеството го вълнува един глобален въпрос: Как да остане по-дълго на земята? Има различни съвети как да стигнем до 100-те заветни години. Мислили ли сте обаче, че това зависи от со [...]