Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

24 май събира миналото и настоящето, за ни преведе през трудностите

Неделя, 24 Май 2020 / Общество
195
  • bnr.bg

Това е първият ден на Св. Св. Кирил и Методий, в който в София нямаше тържествено шествие за Деня на просветата

 

24 май е дата, която няма нужда от доказателства за мястото си в историята ни. Тя събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще.

Празнуваме езика и писмеността си, образованието и културата, които ни изграждат като личности и ни определят като народ. Това е денят, в който се гордеем, но и почитаме и благодарим. Почитаме нашите просветители. Признателни сме на учителите, преподавателите, учените, културните дейци и писателите. Това казва в поздрава си по случай Деня на славянската писменост и култура министърът на образованието Красимир Вълчев. Той посочва, че  празникът се е върнал към своята същност – да ни преведе през трудностите. А образованието е най-важната инвестиция, защото всичко – и великото и обикновеното, започва от ученическия чин, от пространството на духа.

Министърът посочва, че в настоящите времена на изпитание обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим, а никой и никога няма да замени общуването в класната стая. И преподавателите, тези най-ярки последователи на учението на Светите братя, ще продължават да предават знание чрез слово, да възпитават добри хора, да откриват нови хоризонти, да предизвикват мисълта и поощряват мечтите, казва още Вълчев. Той благодари на учителите, учениците и родителите за издържания изпит по човечност и поздравява творците на изкуството и културата, деятелите на словото, които заедно с таланта и уменията си пазят и развиват духовността и прославят българското име по света.

За първи път от век и половина денят на Св. Св. Кирил и Методий в София премина без празнично шествие, но въпреки че пред Националната библиотека не прозвуча  „Върви, народе възродени“, стотици столичани поднесоха цветя пред паметника на светите братя.

Последните месеци на физическа дистанция ни показаха по нов начин, че близостта и нашата заедност са в езика. И в думите са силата, грижата, нсвободата и съзиданието, казва кметът на София Йорданка Фандъкова. И разказва за стотиците молби от деца, които искат отново да се върнат в своите училища. „И училището се превърна в желание, защото то е общност от приятелства, състезания, стремежи и мечти.Както пише Пенчо Славейков „трябва да се отдалечи човек от онова, що обича, за да усети силата на своята обич“. И когато се отделихме от сцената на театрите, кината, концертни зали, библиотеките и университетските аудитории, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно“, казва още Фандъкова.

Азбуката ни се превърна в третата на ЕС, след присъединяването на България към общността през 2007 г. след латиницата и гръцката.

Славянската азбука, глаголицата, е създадена от Светите братя през 855 година. А кирилицата – от техният ученик Свети Климент Охридски. След като учениците на Кирил и Методий са приети тържествено от княз Борис, започват да я разпространяват по българските земи. За кратко време страната ни се превръща в една от средновековните държави с най-богата култура.

За първи път в епохата на Възраждането празникът на Светите братя е почетен с тържествено шествие в Пловдив през 1851 г., организирано от Найден Геров. 

 

Вижте още:

Буквите

Върви народе, и помни!

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

24 май, славянска азбука, писменост, НБКМ, просвета, образование

Street of Hope

Летящият дакел от България

Неделя, 12 Ноември 2017 / Гласът на детето
Българско дете стана посланик на доброто по цял свят   Летящият дакел-еднорог Мури, създаден по дизайн на 10-годишната Мира от България, вече може да бъде намерен в магазините на ИКЕА по цял свят като част от новата колекция плюшени играчки с кауза. Продажбите от играчката ще подк [...]

Пижамено парти за децата, болни от рак

Сряда, 15 Февуари 2017 / Гласът на детето
Отбелязваме Международния ден на децата с онкохематологични заболявания   Омбудсманът Мая Манолова организира пижамено парти в подкрепа на децата, болни от рак. Инициативата бе организирана съвместно със Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, за да се даде гласнос [...]