Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

80 млн. лева са предвидени за ромско включване

Понеделник, 29 Май 2017 / Общество
334
  • btv.bg

 

Смисълът от изливането на пари е да се създаде работещ модел за интеграция, а не да се усвои поредната порция европейски средства 

 

Общините ще получат 80 млн. лева по европейската програма „Развитие на човешките ресурси“ за интеграция на ромите. Според социалното министерство до 2020 година от тази сума ще може да се подобри живота на 11 600 роми.

50 млн. лева са предвидени за общински проекти, които да осигуряват работа или по-добър достъп до здравни и социални услуги. Други 30 млн. лв. са за изграждане на социални жилища за уязвими групи, включително роми. След приключване на програмата поне 10 400 роми трябва да са намерили или започнали да търсят работа, да са включени в обучение или в социални и здравни услуги.

Сумата изглежда огромна, но като се види колко хора биха могли да получат достъп до услугите, ефектът на пръв поглед не изглежда значителен. Или поне такива са очакванията заради добре известната "Декада на ромското включване", която остави усещането, че отпуснати от Европа средства потънаха в създадени за усвояването им ромски организации без особен резултат. Съществуват и успешни примери като училището в лясковското село Джулюница. Преди 6 години директоръ Даниела Христова започва програма за намаляване на отпадането на ромските деца, сформира училищен парламент, включва в работата родителите. „Там, където децата играят на зелени училища, лагери, там се случва именно интеграцията. Защото децата са си деца и когато си играят те не се интересуват от  произход и социален статус”, обяснява Даниела Христова пред bTV.

До момента по тази мярка от оперативната програма са кандидатствали 78 общини и са одобрени 52 общини.

И друга оперативна програма - "Региони в растеж", предвижда около 100 млн. лева, с които общините да строят социални жилища. Но за тези проекти има сериозна съпротива от местното население - Столична община например се отказа да строи на мястото на Виетнамските жилища нов социален център за 10 млн. лв. заради протестите на хората от квартала.

Иначе по известната инициатива „Десетилетие на ромското включване“ държавата е похарчила над 18 хиляди лева. Програмата стартира през 2005 година в 15 европейски държави и САЩ. Със средствата се финансираха същия тип проекти, но парите се получаваха от неправителствени организации - те са изпълнявали проекти за закупуване на учебници, образователни центрове, „провеждане на курсове за придобиване на професионална квалификация по ромски език и култура за учители”.

За да има смисъл от поредното изливане на средства, парите трябва да се насочат на първо място към образование на родителите и създаване на професионални центрове към към предприятия, които след това биха могли да наемат хората, да се следи за какво се изразходват средствата и дали "ползвателите" на предложените по тези проекти услуги наистина посещават училищата или не. А не да се отчитат бройки на формален принцип с цел оправдаването на разходите по спечелените суми, както стана с много от досегашните програми за заетост, финансирани от държавния бюджет и Евросъюза. 

Смисълът от изливането на средства е да се създаде работещ модел за образование, осигуряване на родителска подкрепа или осигуряване на здравна помощ в ромските махали, който след това да продължи с общинско или друго финансиране, а не за пореден път да се предоставят еднократни услуги с ваучери, които да бъдат усвоени от създадени заради програмата фирми. 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

оперативна програма, Развитие на човешките ресурси, ромско включване, роми, проекти

Street of Hope

Училището „Стив Джобс“ в Амстердам

Събота, 25 Август 2018 / В клас
Целта на образованието тук е всяко дете да се научи да използва собствения си талант   Наричат го „училището, което мисли различно“, защото отхвърля стандартните образователни модели и се опитва да научи децата да използват собствените си таланти, като в същото време ги под [...]

Кампания в подкрепа на многодетен баща

Вторник, 14 Март 2017 / Гласът на детето
Социалните служби отнеха 3-те най-малки деца на Румен Томов от Зверино, той се опитва да си ги върне   Историята на беден баща на 9 деца от Врачанското село Зверино трогна много българи, които са готови да му помогнат. Историята на Румен Томов беше разказана в предаването „Ничия з [...]