Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Facebook ще предотвратява самоубийства

Сряда, 29 Ноември 2017 / Общество
634
  • pixabay.com

За момента обаче изкуственият интелект може да се използва само на територията на САЩ

 

От понеделник започна официално функционирането на новия алгоритъм на социалната мрежа Facebook за разчитане на суицидни наклонности.

Специалният софтуер е предназначен да търси индикации за суицидно поведение у потребителите в техните публикации или видеа на живо (функцията Facebook Live) и след изготвянето на анализ да им предлага протегната ръка. Помощта, която изкуственият интелект на компанията ще оказва варира от свързването с приятел или гореща линия до предлагането на съвети и препоръки как хората със самоубийствени наклонности да се преборят с депресивните си състояния или необходимостта от себеувреждане.

От другия край на връзката зрителите също ще могат да "докладват" авторите на видеата, за които имат подозрения, че ще отнемат живота си. В отговор изкуственият интелект на Facebook ще им връща отговор с кратко ръководство как да се справят със ситуацията и да разубедят човека от идеята за самоубийство.

„Имаше наистина трагични събития – като самоубийства, някои от които се излъчваха и на живо. Те, най-вероятно, щяха да бъдат предотвратени, ако някой беше осъзнал какво се случва или беше докладвал по-рано за тях”, заяви изпълнителният директор и създател на социалната мрежа Марк Зукърбърг по-рано тази година още тогава той изрази надежда, че изкуственият интелект ще предостави един по-бърз подход и ще спомогне за превенцията на самоубийствата, като така ще спаси хиляди животи. За момента обаче това ще може да се използва само на територията на САЩ, като планът е да обхване целия свят.

За съжаление опцията вероятно никога няма да може да бъде въведена в страните от Европейския съюз, където законът за защита на личните данни счита подобно "вмешателство" за незаконно посегателство върху личната информация. През последните години Facebook се превърна от обикновена мрежа за социални контакти до неделима част от човешкото битие. Само за месец редовно ползващите я са около 1,86 млн. потребители. За да поддържа интереса тя пуска постоянно иновации и нови функции, с които да привлече нови последователи. Такава е и функцията Facebook Live, която позволява на всеки да прави видеовключване на живо и да отразява в действително време важни за самия него или за света събития, случки, мисли. И въпреки че има безспорно много плюсове, опцията за предаване на живо превърна социалната мрежа и в предпочитана платформа за извършване на самоубийства и убийства на живо.

 

Източник: БГНЕС

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Facebook, изкуствен интелект, самоубийства, социална изолация, превенция

StreetView

Енергийни места: Рилските езера

Събота, 08 Април 2017 / Места
Заблатяването на част от езерата е предречено от Учителя Беинса Дуно, като част от преминаването през трудни години и духовно падение   Това е един от най-силните енергийни центрове не само в България, но и на Планетата. За съжаление през последните години тук е налице силно еколог [...]

С мотор по Пътя на коприната

Петък, 26 Май 2017 / Приключения
 Българинът Руско Русков тръгва на пътешествие до Китай и обратно    20 хиляди километра, 9 държави, 4 пустини и точно 56 дни – това е пътешествието, на което българинът Руско Русков тръгва в неделя - 28 май. Русков е ръководителят на 3D екипа на Chaos Group, компанията, [...]