Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

А след бетона... проверки

Неделя, 20 Август 2017 / Общество
326
  • visitnessebar.org

Разделят курортите на шумни и семейни, обяви министърът на туризма

 

Години след като пазарът сам регулира бизнеса по морското ни крайбрежие и след поредица от показни проверки за шум и незаконно къмпингуване, които настроиха всички срещу всички, министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че държавата ще създаде нови правила за морските курорти. Така че да е ясно къде може да има купон до зори и къде ще се спазват сегашните правила за тишина след 12 часа вечерта. Както и къде евентуално да почиват тези, които не харесват бетонните гета.

С определянето на статута на националните курорти ще може да се отговори на нуждите и на туристите, и на хората, които работят в този бранш. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври, заяви в профила си във Фейсбук министъра на туризма Николина Ангелкова.

Освен идеята да се регламентират строителните дейности в различните курорти, ще се разпишат и нови правила за шума - чрез обособяването на зони за отдих, забавления и търговия.

Десет години след като крайбрежието беше бетонирано в голяма степен със съдействието на държавната и местната власт и след като бизнесът по морето успя да намери ниша на презастроени курорти като „Слънчев бряг“, изграждайки им работещ на места за купон, министерството на туризма се сети, че това трябва да се направи със закон. Сега си представете как заведения на плажа или другаде, чиито собственици са инвестирали и разработили бизнеса си, се оказват в зона за почивка примерно... Или обратното...

Ангелкова обявява, че е готова за разговори с представители на „Съюза на собствениците – Слънчев бряг“ във връзка с техните искания. С диалог може да изчистим проблемите, натрупвани с години в курорта, казва министъра. Тя се обявява срещу начина, по който ресорния й вицепремиер Валери Симеонов настрои туристите и работещите в курорта „Слънчев бряг“ срещу държавата, като обяснява, че проверките трябва да се извършват така, че да не пречат на туризма или да вредят на имиджа на страната.

В момента работна група с представители на всички заинтересовани страни работят по създаването на правила за къмпингването. Хората искат да къмпингуват и ние трябва да им създадем условия, пише още Ангелкова след като туристи на плаж Корал, който иначе беше определен като екоплаж, се оплакаха от тормоз и тършуване в палатките по време на проверките на плажа.

Нито онези, които умишлено са избрали шумни курорти за лятната си почивка, нито тези, които умишлено са избягали от шума и градската среда обаче разбраха какво наложи проверките и камерите, натикани в лицата им по време на отпуската им. И защо това трябваше да стане след като презастроеното Черноморие в някаква степен само намери баланса и туристите за единия или другия продукт. Чии интереси обслужват проверките и дали поредното ново зониране и парцелиране на крайморските територии няма да вкара нови багери на малкото неразорани дюни? Имат ли общо шумните проверки и скандали със ситуацията около защитена зона „Комплекс Калиакра“ и начина, по който държавата се опитва да запази вече построените ветрогенератори и голф игрище въпреки санкцията на ЕС? Или с вече закупените от големи компании крайморски парцели в района, които сега трябва да попаднат в ограничителен режим? Изобщо чии интереси ще се регламентират и бетонират с новите правила?

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

курорти, шум, проверки, Николина Ангелкова, закон за туризма

Street of Hope

Разводът не оставя дълбоки белези в децата

Сряда, 05 Юли 2017 / Родители
Относително малък процент от децата изпитват сериозни проблеми след раздялата на родителите си   Когато родителите се развеждат, светът на децата буквално се разпада. Затова и голяма част от двойките никога не пристъпват към раздяла, оставайки нещастни заедно. Според психолозите обаче т [...]

Тайната на осиновяването ще отпадне

Петък, 05 Август 2016 / Гласът на детето
  Промените в Семейния кодекс трябва да са готови до края на месеца   По 10-15 човека на ден подават молба към страницата „Търсим се“ във Фейсбук с надеждата да намерят близките си. Някои от тях са правили безуспешни опити да достигнат до тях чрез съда, други просто ра [...]