Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Активни граждани

Неделя, 19 Март 2017 / Общество
781
  • bnr.bg

Все повече хора подават сигнали за нарушения на правилата за паркиране през мобилни приложения

 

Жителите и гостите на София стават по-стриктни в спазването на правилата, показва отчетът за дейността на Столичния инспекторат за 2016 г. През миналата година има спад на санкциите за неправилно паркиране и нерегламентирана търговия.
Общо 457 273,22 лв. са събраните с фишове и квитанции глоби през цялата 2016 г. Съставени са 53 259 констативни протокола и 6215 акта за административно нарушение. През 2015 г. наложените глоби са общо за 487 525 лв.
Причината за тенденцията отчасти е в завишените глоби за някои от нарушенията, но и все по-голямата нетърпимост на хората към неспазването на правилата, най-вече по отношение на неправилното паркиране, смятат в инспектората. "Имаме постоянен ръст в броя гражданите, които казват имената си и са готови да ни съдействат, да станат свидетели по актовете и да ни пращат снимки", разказа пред "Труд" началника на институцията инж. Веска Георгиева.
Тя посочва, че такива сигнали са годно доказателство в съда, а на ден в инспектората получават средно по 295 жалби и сигнали за нарушения.

Много помагат и различните мобилни приложения, с които хората могат лесно да подават сигнали по телефоните си. За близо две години, откакто функционира приложението Grajdanite.bg, чрез него са подадени над 56 650 сигнала за неправилно паркиране, всеки от които е разгледан от Столичния инспекторат.

 


Неизрядни шофьори са получили близо 4400 фиша за нерегламентирано паркиране на тротоари и в зелени площи през годината. От началото на 2017 г. са издадени още над 400.
Всички инспектиращи екипи са оборудвани с видеорегистратори, които записват проверките. Идеята е тези записи да се пазят и да се ползват като доказателство при решаване на спорове в съда. Предстои изграждането на сървър, в който те да се съхраняват.
"Наказателните постановления, които ние издаваме и не са платени, отиват при частен съдебен изпълнител, така че рано или късно нарушителят ще си плати. Това е добра практика, която общината въведе", обясни инж. Георгиева.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

неправилно паркиране, глоби, граждани, инспекторат, сигнали, мобилни приложения

StreetView

Матера – каменният град, който гледа към бъдещето

Вторник, 22 Януари 2019 / Места
Италианският град е европейска столица на културата заедно с Пловдив   Град на 9000 години, в миналото беден и изоставен, Матера не само избира бъдещето, но и успява да влезе в него с твърдост и гостоприемство. През тази година древният каменен южноиталиански град е европейска столица [...]

Животът на Земята се е родил на сушата

Понеделник, 15 Май 2017 / Места
Гейзери и вулканични потоци може да са били едни от първите огнища на живот на Земята, а също и на други планети   Учени откриха в Австралия едни от най-древните следи за живот на Земята, формирали се край горещите гейзери на сушата преди около 3,5 милиарда години. Пред списание Nature [...]