Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Апартамент ли? Изработете си го!

Сряда, 04 Януари 2017 / Общество
1117
  • Стандарт

Семейството на Динко от Сливен поиска награда от държавата

 

Вярвам, че всеки има право на равен шанс, на образование и на нормален живот. Уважавам ромите (и използвам политически коректната дума, въпреки че те самите наричат себе си цигани), които работят, пращат децата си на училище и ги учат на български език. Но да не си опазил дъщеря си от забременяване на 12 години, а напротив - да я поощряваш за това и накрая да кажеш, че държавата трябва да ти подари апартамент, защото е родила първото бебе за годината, е меко казано нахално. Става въпрос за семейството на първото бебе, родено в Сливен за тази година, чиято майка Златка е на 13 години, бащата е на 15 години, а дядото - на 33. Те съобщиха пред bTV, че очакват награда от държавата - ако не апартамент, то поне креватче. 

 

сн. btvnovinite.bg 

 

Изобщо няма да припомням добре известните примери с изкорубени до железата общински блокове, населени с роми. И няма да попитам кой ще купи апартамент на моето дете. Защото е ясно, че няма да е държавата. Въпросът ми обаче е дали съответните социални служби ще останат безучастни, приемайки традициите на ромите да раждат още преди да са се научили да четат и преди да са имали нормално детство.

Въпреки факта, че родители, които са израснали в мизерия, няма как да научат децата си на друго, подобни искания само могат да настроят още повече хора срещу жителите на гетата и съвсем да попречат на несъстоялата се ромска интеграция – доколкото „вписването“ на ромите в обществото зависи и от нагласата на останалите да им дадат шанса за това.

Непълнолетните родители и техните роднини живеят в ромската махала "Надежда" в Сливен. В една къща живее 15-годишният баща, бабата и дядото на новороденото бебе. Очакват и 13-годишната майка с бебето Динко. Семейството живее в две стаи, отделили са едната за младите. Имат още един син, който е ученик.

Бащата на бебето не съжалява за ранното си задомяване. Казва, че има кой да се грижи за детето. Още не е решил дали ще продължи да учи.

Това казва достатъчно – има кой да се грижи за детето, а шестокласник на 15 години не е решил дали ще продължи да учи. Майката е решила – тя ще си гледа детето.

 

сн. btvnovinite.bg 

 

Историята впрочем е доста типична – 11-хилядната ромска махала в Сливен е известна с ранните „бракове“, с 11-годишната Кортеза, която стана майка преди 3 години, самото семейство на Златка е с такива „разбирания“...Какво друго да научи момичето от майка, която също я е родила на 13 и смята за нормално да не учи и да не работи, а да чака помощ от държавата за децата, които ражда?

Очевидно е, че отнемането на детските надбавки за майките на млади майки като Златка и подпомагането на малолетните и непълнолетните родилки с храна и други помощи в натура, няма да свърши работа. Защото е въпрос на манталитет – да смяташ, че някой ти е длъжен, че трябва да ти даде, да учиш така децата си и отгоре на това – да ги обричаш на мизерия, обвинявайки държавата за собствения си мързел.

Да, Златка е жертва на родителите си, които не са й осигурили условия да живее като останалите деца. Така погледнато, родителите на Златка и бащата на детето й също са жертви, защото на тях техните родители не са им осигурили друго...Сега и детето на Златка ще е жертва и дори да получи апартамент от държавата, това няма да промени факта, че майка му и баща му не смятат ученето и работата за нещо важно, на което да го възпитат. Дали това ще му даде шанса да стане по-различно от тях?

Децата като Златка, които раждат деца, трябва да бъдат настанявани в приемни семейства и да получават грижа, която да им осигури нормално бъдеще.

Може да звучи като отнемане на права, но мерки от този тип биха могли да са стимул за част от родителите на тези деца да направят нещо повече от това просто да чакат на държавата да им решава проблемите, да не си плащат тока и да се оправдават, че нямат работа, защото не могат да четат и пишат. Това, че са бедни, не означава, че не обичат децата си и няма да се грижат за тях. Но означава, че биха могли например да изкарат някой от безплатните курсове за занаят или професия и да се опитат да работят...Вероятно пак по субсидирани от държавата и общините програми, но такива има. Крайно време е и да има целенасочена и действаща държавна програма по въпроса, защото само с частични усилия и неправителствени програми очевидно не става.

 

Вижте още: 

Дете роди първото бебе на годината 

Децата имат нужда от обич

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Златка, Динко, Сливен, кв. Надежда, апартамент

Street of Art

И Prada се отказва от кожите

Сряда, 22 Май 2019 / Стил
Компанията се включва в международната програма „Търговец без ценни кожи“   Prada Group обяви, че повече няма да използва животински кожи с косъм в дизайните си и новите си продукти, започвайки от дамските си колекции пролет-лято 2020. Тези продукти ще се продават [...]

Време с децата: Семейство Шапковци

Петък, 17 Ноември 2017 / Стил
Една купчинка пухкави шапчици, която ще ви осигури домашни забавления и коледен уют      Дните се нижат и нямаме време загубене, Коледа идва. Да започваме !!! След коледната звезда идва време на семейство „Шапковци“. Но преди него да стоплим камината, ще оставим [...]