Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Армия от безработни на фона на изчезващи професии

Сряда, 28 Февуари 2018 / Общество
214
  • economica.net

Едно от пет деца, които сега се ограмотяват, ще работи професия, позната на родителите му

 

Едва 20 процента от децата, които в момента са в първи клас, ще работят професия, която съществува към момента. След 20-30 години за 20-30 процента от работната сила в световен мащаб няма да има достатъчно работни места, каза заместник-министърът на труда и социалната политика. Това показва проучване на Световната банка, цитирано от зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова пред БТА.
Заради дигитализацията и споделената икономика изчезват професии, изменят се заетостта и начините на работа. Все повече ще се работи дистанционно и за по-малко часове. Новите работни места ще изискват нова законодателна защита и България ще се опита да инициира дебат по време на европредседателството, от който да излязат конкретни законодателни предложения за защита на хората, казва Русинова.

Тя посочва, че въпреки че България има значително по-ниска младежка безработица от средната за Европа (12%), на целия пазар на труда има недостиг на кадри.
Най-голям е проблемът в туристическия сектор, като там не само не достига персонал, но липсват и квалифицирани кадри. Постоянен недостиг има в IT сектора, тъй като той е един от най-динамично развиващите се сектори в България, допълни заместник-министърът на труда и социалната политика. 
Според Русинова голямото предизвикателство на пазара на труда е липсата на хора със средно образование, с техническа насоченост, все по-често се търсят технически специалисти, които да работят в предприятията. Тя отчете, че трудно се намира пресечна точка между търсенето на пазара на труда и интересите на младите хора, които са предимно в хуманитарните специалности. Причината е, че голяма част от специалностите не се промотират в най-ранна детска възраст. Затова Министерството на труда и социалната политика инвестира в ранно детско развитие, подкрепя дуалното образование и инициативите на образователното министерство, които дават възможност на по-ранен етап децата да се ориентират професионално.

От социалното министерство ще се опитат да включат в заетост групата на "нищоправещите" и демотивираните на пазара на труда с възможността да се възползват от нисколихвен кредит от 5000 до 50 000 лева, за да започнат свой бизнес, каза Зорница Русинова. 
По схемата "Работа", близо 10 000 безработни ще бъдат активирани през 2018 г., като новото по нея е, че ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на една година, да даде възможност на работника да мине през няколко вида работа. Да може в рамките на един-два часа в ден като днешния да почиства снега, останалите четири часа да работи с друг ангажимент - да предоставя услуга личен или домашен асистент. Ако е необходимо, да отиде за няколко часа в предприятие, което има нужда от нискоквалифициран персонал, допълни Русинова.

Друга новост е, че на всеки десет работника, един ще служи като ръководител и ще контролира работата на останалите.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пазар на труда, работа, професии, автоматизация, безработни

Street of Art

ЕК ще предложи да спрем да въртим часовника

Петък, 31 Август 2018 / Хранене и Здраве
Допитване на Комисията показа, че 80% от европейците искат запазване на лятното часово време   Европейската комисия ще предложи още днес на територията на Европейския съюз да се премахне практиката на смяна на часовото време, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време. [...]

Живот без месо

Неделя, 08 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Седем промени, които ще претърпите, когато спрете да ядете месо    Винаги се е смятало, че ако станете вегетарианец, ще имате недостиг на важни хранителни вещества. Американската диетична асоциация обаче твърди, че правилно планираните вегетариански диети са здравословни, х [...]