Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Армия от безработни на фона на изчезващи професии

Сряда, 28 Февуари 2018 / Общество
232
  • economica.net

Едно от пет деца, които сега се ограмотяват, ще работи професия, позната на родителите му

 

Едва 20 процента от децата, които в момента са в първи клас, ще работят професия, която съществува към момента. След 20-30 години за 20-30 процента от работната сила в световен мащаб няма да има достатъчно работни места, каза заместник-министърът на труда и социалната политика. Това показва проучване на Световната банка, цитирано от зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова пред БТА.
Заради дигитализацията и споделената икономика изчезват професии, изменят се заетостта и начините на работа. Все повече ще се работи дистанционно и за по-малко часове. Новите работни места ще изискват нова законодателна защита и България ще се опита да инициира дебат по време на европредседателството, от който да излязат конкретни законодателни предложения за защита на хората, казва Русинова.

Тя посочва, че въпреки че България има значително по-ниска младежка безработица от средната за Европа (12%), на целия пазар на труда има недостиг на кадри.
Най-голям е проблемът в туристическия сектор, като там не само не достига персонал, но липсват и квалифицирани кадри. Постоянен недостиг има в IT сектора, тъй като той е един от най-динамично развиващите се сектори в България, допълни заместник-министърът на труда и социалната политика. 
Според Русинова голямото предизвикателство на пазара на труда е липсата на хора със средно образование, с техническа насоченост, все по-често се търсят технически специалисти, които да работят в предприятията. Тя отчете, че трудно се намира пресечна точка между търсенето на пазара на труда и интересите на младите хора, които са предимно в хуманитарните специалности. Причината е, че голяма част от специалностите не се промотират в най-ранна детска възраст. Затова Министерството на труда и социалната политика инвестира в ранно детско развитие, подкрепя дуалното образование и инициативите на образователното министерство, които дават възможност на по-ранен етап децата да се ориентират професионално.

От социалното министерство ще се опитат да включат в заетост групата на "нищоправещите" и демотивираните на пазара на труда с възможността да се възползват от нисколихвен кредит от 5000 до 50 000 лева, за да започнат свой бизнес, каза Зорница Русинова. 
По схемата "Работа", близо 10 000 безработни ще бъдат активирани през 2018 г., като новото по нея е, че ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на една година, да даде възможност на работника да мине през няколко вида работа. Да може в рамките на един-два часа в ден като днешния да почиства снега, останалите четири часа да работи с друг ангажимент - да предоставя услуга личен или домашен асистент. Ако е необходимо, да отиде за няколко часа в предприятие, което има нужда от нискоквалифициран персонал, допълни Русинова.

Друга новост е, че на всеки десет работника, един ще служи като ръководител и ще контролира работата на останалите.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пазар на труда, работа, професии, автоматизация, безработни

Street of Hope

Кабинетът прие критерии за средищни градини и училища

Сряда, 28 Юни 2017 / В клас
Минимум 4 деца трябва да пътуват от друго населено място, за да не бъде закрита детска градина    Минимум четири деца в предучилищна възраст от друго населено място – това е изискването за определяне на една детска градина за средищна, което означава, че няма да бъде закриван [...]

Синът ми не е моя собственост, за да решавам аз

Сряда, 18 Септември 2019 / Родители
За мен е важно да виждам радостта в очите му и вдъхновението в сърцето му   Синът ми се нуждаеше от нов панталон... Разглеждаме десетките закачалки с най - обикновени спортни, меки панталони и той казва: - Искам този! - Добре, както искаш! Все пак разгледай и другите, тези цветове са до [...]