Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Аутизмът като коз

Неделя, 28 Август 2016 / Общество
3410
  • БГНЕС

Компании от Силициевата долина предпочитат да наемат хора с разстройства от аутистичния спектър заради уникалните им способности 

 

"Виждам неща, които другите няма да видят. Силата ми е, че се съсредоточавам върху детайла - аз съм по-концентриран". Това обяснява 27-годишният Кори Уейз, аутист, който работи в стартъп компанията МайндСпарк. Базираната в Санта Моника, Калифорния компания набира аутисти като анализатори, които тестват продуктите й. Хора като Кори, които може да имат някои социални затруднения, но са ненадминати специалисти, когато става въпрос за свръхвнимание към дребните неща. За проблема разказва АФП, цитирана от БГНЕС.

Според американската организация Отизъм Съсайъти

 

около 1% от световното население

 

е засегнато от това смущение, което може да се прояви в различни степени: най-засегнатите избягват визуалните контакти, не говорят или говорят малко; други владеят езика и дори имат остър ум, но са неспособни да разберат и да спазват някои социални норми. Точно в тази втора група аутисти без умствена изостаналост, наричана „високо ниво“ МайндСпарк набира кадрите си. Тяхното вманиачаване в детайла и способността им за концентрация са важни козове в сектора на информатиката, обяснява Чад Хан, съосновател на предприятието, определяйки тази група хора като „огромен резервоар от талантливи служители, на който малцина обръщат внимание“.

В МайндСпарк сега работят 27 анализатори, от които 5 на пълно работно време, и получават по 35 000 долара на година, а най-опитните - дори 50 000. От създаването си преди три години досега компанията е подобрила своя модел на дейност и набиране на кадри, постепенно разширявайки списъка на предприятията, които извършват тестовете на нейните програмни продукти. Сред тях е мултимедийната компания Фокс Нетуъркс. МайндСпарк вече предлага услугите си и в международен мащаб. "Това е идеалният модел за извършване на социална промяна. Фирмите наистина могат да успят, вършейки добро", уверява Чад Хан.


Между аутист и гик границата е тънка 

 

(geek – човек, извънредно увлечен по високите технологии). Много важно е технологичните предприятия да създават среда, която взема под внимание промените, от които се нуждаят аутистите, смята Дезире Камека, ръководителка на Медисън Хаус Отизъм Фаундейшън. Мнозинството нямат достъп до работа, макар да желаят да се трудят. Те трудно ще с справят на работата със социалните аспекти, които са рутина за обикновените хора. Други нямат необходимото обкръжение у дома, за да се гарантира, че те ще се хранят, спят и идват навреме на работа.

 

 

Софтуерната компания Майкрософт смята, че близо

 

80% от аутистите са без работа

 

макар понякога да притежават изключителни таланти в математическите науки или технологията. Затова миналата година тя стартира пилотна програма за набиране на служители на пълен работен ден. Помагаше й специализирана датска организация – Специалистерне ( Specialisterne), която е сътрудничила с германския гигант SAP, когато през 2013 г. си постави за цел да наеме определен брой аутисти от целия свят.

Ако на работните места се създадат системи за подкрепа за аутистите, те обикновено се оказват много верни служители и освен това имат предимството, че подхождат към проблемите по съвсем различен начин отколкото екипите, смята Джан Джонсън-Тайлър. Самата тя е майка на дете със синдром на Аспергер и е основателка на ЕвоЛибри (EvoLibri) - консултантска организация, която помага на аутистите, а също и на хора с различни неврологични смущения да намерят работа, подходящ учебен курс или адаптирани услуги.

"Имаме квалифицирани хора, а Силициевата долина продължава да се оплаква, че няма квалифицирани кандидати", казва тя. "Те не искат да наемат хората, защото са различни. Силициевата долина се изгради върху невроразличността", изтъква 57-годишната жена. Разказва, че е ходила на училище в Пало Алто с другарчета, които вероятно са били аутисти, но ги смятали за маниаци, със залепени с тиксо очила, без приятелки, но ценени от учителите, когато трябвало да помагат за инсталиране на видео проектор. Джан Джонсън-Тайлър разказва, че знае за предприятия и организации, опитали се на поставят аутисти от високо ниво на постове, свързани с информатиката. Според нея главната трудност е да им се отвори вратата за дългосрочни кариери, вместо да бъдат ограничени до дребни задачи като премахване на бъгове (грешки) в програмите.
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

аутизъм, Силициева долина, софтуерни компании

Street of Art

Късмети за новогодишната баница

Събота, 31 Декември 2016 / Хранене и Здраве
    За здрава и щастлива година!     В някогашната традиция късметите не са били написани, а „наречени“ с различни предмети, дрянови клонки, бобчета, копчета и т.н, а баницата е била питка, но традицията повелява да си пожелаем хубави неща и да видим какво [...]

Алкохолът не пречи на сърцето, но и не помага

Неделя, 04 Декември 2016 / Хранене и Здраве
Умерена консумация означава не повече от една чаша алкохол на ден за жените и не повече от две за мъжете   Няма категорична връзка между консумацията на алкохол и сърдечното здраве, показа ново изследване, в рамките на което е било проследено състоянието на близо 2 хиляди пациенти, коит [...]