Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Балканска АЕЦ, българска ЧЕЗ

Вторник, 27 Февуари 2018 / Общество
226
  • БГНЕС

На Бойко Борисов му хрумна идеята АЕЦ „Белене“ да е балканска инвестиция с европейски средства, докато 3 млн. българи се чудят кой ще управлява сметките им за ток

 

Докато скандалът с новия собственик на най-голямото електроразпределително дружество у нас е в разгара си, премиерът Бойко Борисов анонсира авангардната идея АЕЦ „Белене“ да бъде построена с европейски средства като общ акционерен проект на държавите от Балканите. На форум в Лондон с Европейската банка за възстановяване и развитие и останалите лидери от региона Борисов предложи атомната централата да се превърне във възможност за енергийна независимост.

"Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, един балкански проект за електропреносната ни система. Днес ми дойде идея, че това би било чудесно решение за АЕЦ „Белене“...Имаме два платени нови ядрени реактори за 2200 мегавата, платили сме ги и стоят в кашони“, обяви българският премиер, цитиран от БГНЕС. И допълни: „Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните“.

Новата идея за спасяване на средствата, дадени от България в проекта за ядрената централа обаче, не отклони вниманието от темата за новия собственик на ЧЕЗ – българската компания „Инерком“ с капитал от 50 хил. лева, която обяви, че ще плати за сделката с кредит от неназована международна финансова институция. Така дружество, създадено за участие в процедурата по продажата на фирмите от чешката група и без опит в сферата на електроразпределението, се готви да управлява бизнес за 1,5 млрд. лева, залагайки придобиваните акции неясно на кого. 

От ЧЕЗ обясниха, че са убедени, че избраният от тях купувач е способен да плати активите и да управлява компанията, докато издание на чешкия премиер Андрей Бабиш намеси в сделката офшорни компании.

"Всички компании, включени в процеса по продажбата, преминаха през проверка за изпълнението на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. Също така банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои проверки, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко независими доклада, свързани с плащанията на "Инерком", заяви пред БНР говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова.
Сделката ще бъде окончателно приключена, когато се получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Междувременно стана ясно, че НАП ще проверява продажбата, а КЕВР обещаха да разяснят правомощията си за влияние в процеса. 
Председателят на Съвета на директорите на "Инерком-България" Милена Стоева обяви, че няма офшорни фирми, които участват в сделката, нито такива, които да са гаранти по кредити. Тя отново подчерта, че дружеството ще получи финансиране от международна банка.

По-рано чешкото издание "Лидове новини", което е собственост на бизнес групата на чешкия премиер Андрей Бабиш, обяви, че половината от необходимите на "Инерком" пари за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени от кредити, свързани с офшорни фирми.  Според изданието парите идват от руско-грузинския бизнесмен Пато Гамгонешвили.

Чешкият премиер Андрей Бабиш беше на посещение в България през януари, дни след като правителството му не получи вот на доверие от парламента си. Поне официално темата за продажбата на ЧЕЗ не беше спомената като тема на разговор между двамата премиери, но за продажбата на бизнеса на чешката държавна компания в България се говореше месеци преди това.

През миналата година ЧЕЗ заведе дело срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове ICSID към Световната банка заради "редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява" (опита за отнемане на лиценза през 2013 г. заради обществени поръчки и отказите на КЕВР да одобри искани от дружеството двуцифрени увеличения на цената на тока). Сумата на иска не е известна, но се предполага, че става въпрос за стотици милиони евро, които, ако държавата загуби делото, ще трябва да бъдат изплатени на новия собственик на компанията. 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ Белене, Балкани, ЕБВР, ЧЕЗ

StreetView

Българите на Еверест

Събота, 19 Май 2018 / Приключения
  14 българи стъпиха на най-високия връх от 1984 година досега, но не всички се върнаха    Българинът Слави Несторов е изкачил връх Еверест с благотворителна кауза на 19 май. Той започва експедицията си в началото на май, а целта му е да привлече вниманието към заболяван [...]

Енергийни места: Гела

Понеделник, 11 Февуари 2019 / Места
Събрало хилядолетна история, селото е считано за една от люлките на европейската цивилизация   Гела е село в сърцето на Родопите, пълно с история и забулено в тайни. То се намира в сърцето на Родопите, сгушено между върховете Голям Перелик, Орфей и Турлата. Събрало в себе си 3300 годишн [...]