Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Банките чистят лошите кредити

Сряда, 31 Август 2016 / Общество
1105
  • vesti.bg

 

Три пъти по-голяма сума на необслужвани дългове са продали банките на колекторски фирми 

 

609 млн. лева е общата сума на необслужвани кредити, възложени от банки на специализирани агенции през първата половина на 2016 година, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България. Или с три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, когато на колекторските фирми е бил продаден дълг за 221 млн. лева. 

„От година насам банките се стремят да изчистят лошите дългове, като стрес тестовете допълнително мотивираха действията им и така те пристъпиха активно към продажба, а не само към събиране на лошите си вземания. Този подход е добре познат на останалите пазари и е положително, че България догонва тенденцията, защото това дава възможност на банковия сектор да изчисти проблемните дългове от балансите си и да се фокусира върху отпускането на кредити”, обяснва председателят на асоцицията Райна Миткова.

Възложеният за обработка обем необслужвани вземания на граждани нараства с 11% в сравнение със същия период на миналата година - ако за периода януари-юни 2015 г. на колекторски агенции са възложени дългове за събиране на обща стойност от 997 млн. лева, то година по-късно тя вече е 1.111 млрд. лева. Броят възложени случаи за обработка обаче намалява от 1.287 млн. до 1 млн. Двете тенденции не си противоречат – основната причина за разминаването е, че банките имат да взимат по-големи суми.

 

Дължим средно 1100 лева

 

Раздвижването на кредитирането става причина и за увеличяване на средния дълг на домакинствата от 775 лева през миналата година до 1104 лева сега. 

„През 2014 и 2015 година задълженията на домакинствата се формираха основно от сметки към телекоми и ютилити компании, докато към края на 2015 и 2016 година към тях се прибавят и дългове по изтеглени потребителски кредити”, обяснява Зорница Димитроваот асоциацията. 

Банките са възложител на 53% от общия обем необслужвани кредити, подадени за събиране. Следват ги телекомуникационните и ютилити компаниите съответно с 16% и 15% от всички. С намаляваща тежест при възлагането са фирмите за бързи кредити, които предпочитат да продадат лошите си портфейли на много по-ранен етап. Най-динамична промяна се отчита при застрахователния сектор, който също се готви за стрес тестове тази година. През отчетения период на 2016 г. те са близо 7% от всички подадени за събиране задължения, след като до момента рядко надхвърляха 1%, посочват от АКАБГ.

Общата икономическа стабилност и все по-ниската безработица водят до по-добри възможности за изплащане на дълговете като цяло, като нивата на събираемост доближават тези преди кризата. Връща се и профилът на лошия платец от годините на бума в кредитирането. Това е млад мъж със средно образование на възраст до 30 години, натрупал дългове вследствие на изтеглени потребителски и бързи кредити, с които цели да подобри стандарта си на живот. Тези клиенти обикновено имат сезонна работа и не успяват добре да преценят финансовите си възможности.

 

С 20% повече фирмени задължения

 

На пазара на междуфирмени вземания от асоциацията отчитат ръст в размер на 20%. При обем от близо 74 млн. лева в първото полугодие на 2015 г. за същия период на тази година стойността доближава 89 млн. лева.

"Наблюдаваме спад на несъстоятелностите в страната с приблизително 8%, но задлъжнялостта на фирмите остава висока в размер на 210%”, обяснява Милена Виденова от Кофас-България. Тя допълва, че един от най-активните пазарни сектори е този на търговията, като фирмите в него са и сред най-засегнатите – те заемат 25% от всички случаи на несъстоятелност. Секторите на строителството и операциите с недвижими имоти държат 15% от общата сума на неизплатени задължения.

От асоциацията очакват до края на 2016 година банките и финансовите институции да се фокусират допълнително върху продажбата на дълг, както и върху продажбата на нов вид кредити – обезпечени и корпоративни. Нивата на събираемост от своя страна вероятно ще достигнат нива, близки от тези преди кризата.

 

Още по темата:

В капана на бързите кредити

БНБ: Банките са стабилни 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

банки, кредити, дългове, лоши кредити

StreetView

Сватба на остров Бали

Събота, 02 Април 2016 / Места
Красимир Георгиев и Дарина Гаджурова са психолози. Краси използва в терапията си различни дихателни техники и хипноза, а Дарина се занимава и с йога. Обичат да пътуват и да откриват по нещо от себе си на всяко ново място. За приключението да се оженят в Индонезия ни разказва Дарина:   О [...]

Откриха организми на 4 млрд. години

Четвъртък, 02 Март 2017 / Места
Строматолитите са произвели кислорода на земята преди да се появят растенията     Още преди близо 4 млрд. години на земята е имало живот. Следи от бактерии, живели близо до подводни хидротермални извори на нашата планета преди 3,77 - 4,29 милиарда години, бяха намерени в скалните [...]