Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Без наказателни такси за ипотечните кредити

Четвъртък, 14 Юли 2016 / Общество
1615
  • Вече ще може да сменяме банката по-лесно, ако не иска да подобри условията по жилищния кредит

Банката повече няма да има право да извива ръцете на клиентите, ако връщат парите си предсрочно 

 

Всички кредити - потребителски и ипотечни, ще могат да се връщат предсрочно без такса след първата година от отпускането.Това решиха окончателно депутатите с нов закон за ипотечните кредити, съобщи „24 часа“. Досега за кредитите с ипотека банката имаше възможност да наложи „глоба“ от 1% от оставащата за плащане сума. Сега такава наказателна такса ще може да се налага само в случай, че клиентът реши да го плати предсрочно преди да са изтекли 12 месеца. По принцип това е "защитна" политика на банките срещу евентуално по-добрите условия, предлагани от техни конкуренти и начин да задържат клиентите си, ако те поискат рефинансиране. 

Запазва се

 

забраната за събиране на такси

 

за усвояване и управление на кредита, както и за събиране на няколко такси за едно и също нещо. Ако кредиторът или консултантът ни искат такса за съвет по кредита, то тя ще се плаща само срещу сключен договор с тях. След като тази забрана беше въведена обаче, банките въведоха редица "скрити" такси, като например изискване за превод на заплатата, но за да си я ползвате, плащате съответните такси за теглене и други подобни. 

Дава се възможност за сключване на два вида договори за ипотечен кредит - за покупка на жилище, обезпечен с ипотека и потребителски заем, при който имот или друго имущество се използват като обезпечение. Клиентите също така ще могат да поискат

 

превалутиране на кредита

 

си в чуждестранна валута, което да стане по пазарния обменен курс в деня на промяната. Преди време Комисията за защита на потребителите откри няколко вида неравноправни клаузи при ипотечни кредити, отпускани в швейцарски франкове, като най-големият проблем беше, че кредитите бяха отпуснати при нисък курс, след което валутата поскъпна и повиши вноските на хората с 20 до 50%. Тоест банките прехвърляха целия валутен риск от прояна на курса върху клиентите си, а те разбираха каква е месечната им вноска едва на датата на погасяване и в някои случаи не получаваха възможност за промяна на валутата, или трябваше да плащат непосилни такси.

Според новия закон банките не трябва да бързат да заплашват длъжника със съд и изпълнителен лист, ако той има проблеми да изплаща кредита, а да се опитат да му помогнат. Това означава да се свържат с клиента, да разберат защо не плаща, да се опитат да преструктурират кредита или да го рефинансират.

Сега кредиторите ще бъдат задължени да уведомяват потребителя, когато размерът на погасителните вноски се промени с повече от 20% в сравнение с вноската в деня на сключване на договора за кредит.

Въвежда се изискване за шрифт на текстовете в договора за кредит. Той не трябва да е по-малък от 12, а информацията трябва да е представена по ясен и разбираем начин. Освен това банката или кредитното дружество са длъжни да ни обяснят подробно всички условия, запсани в договора и да представят цялата му цена, известна като годишен процент на разходите – лихвата и таксите, които все пак плащаме.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ипотечни кредити, наказателни такси, нов закон

StreetInside

Те, манипулаторите

Петък, 16 Март 2018 / Към себе си
Ще направят всичко, за да ви оплетат в мрежите на собствените си мечти   Те, манипулаторите, ще ви извадят душата с памук, за да постигат собствените си цели. Те са привлекателни, добродушни, всеотдайни и много работливи. Но всъщност, те, манипулаторите, са хора на лъжата – лъжа, [...]

ДНК дървото на живота

Понеделник, 11 Юли 2016 / На предела
Мощна техника за визуализация, която балансира енергийния поток   Зад всяка техника за визуализация или медитация стои способността да заглушим нашите суетни мисли и да се концентрираме върху визуализацията на предложените картини, използвайки дясното полукълбо на мозъка си. Има различн [...]