Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Без промяна в сметките за ток

Четвъртък, 30 Юни 2016 / Общество
1108
  • plovdivskinovini.bg

Само в Югоизточна България ще има увечение на тарифата с под 1%

 

От 1 юли 2016 г. цената на електроенергията в страната за домакинствата се повишава средна с 0,04 на сто, но на топлоенергията се намалява с 2,5 процента, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на заседанието си в четвъртък.

Всъщност увеличение на сметките ще има единствено за битовите абонати на ЕВН. За клиентите в Югоизточна България увеличението е с 0,83%. Домакинствата в Североизточна България, които са клиенти на „Енерго-Про“, ще плащат с 0,88% по-малко, а за абонатите на ЧЕЗ в Западна България няма да има промяна.

Така в най-лошия случай – за клиентите на ЕВН при сметка от 100 лева увеличението ще е с 83 стотинки, тоест няма да извади сериозни суми от семейния им бюджет.

 


Малките фирми, ползващи електроенергия на ниско напрежение, ще плащат значително по-ниски от досегашните цени на тока. При върховата енергия (която плащат малките търговски обекти) поевтиняването е между 7 и 12 на сто за различните доставчици. Дневната тарифа за бизнеса пада между 8 и 17 процента, а нощната – от 0,45 до 4,65 на сто.
Цената на топлоенергията от юли намалява, следвайки понижението на тарифите за природния газ, които бяха свалени с близо 10 на сто. Средно поевтиняването за страната е 2,5 на сто. Най-голямо е намаляването на цените в Разград – с около 6%.
Клиентите на "Топлофикация-София" ще плащат с 3,4 на сто по-ниски сметки от юли, в Пловдив – с 2,4%, а във Варна тарифите ще намалеят с 1,6%. В Плевен, Русе и Перник цените на топлоенергията ще паднат под 1 на сто.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ток, КЕВР, цени на електроенергия, парно и топла вода

Street of Hope

Какво трябва да има в чантата на всеки родител на чувствително дете?

Петък, 06 Декември 2019 / Гласът на детето
Сензорният комплект е задължителна част от подготовката за пътуване   Ако детето ви се изнервя от шума и светлините, ако е имало сензорен срив на летището или в магазина, ако често нервничи на места, на които се събират много хора и не знаете как да отидете на гости при роднини без да н [...]

Озарената педагогика: Проект за училище

Събота, 11 Юни 2016 / В клас
  Образованието може да е успешно само, когато учителите, родителите и децата работят заедно   Озарената педагогика за разлика от останалите системи е един проект, т.е. това е нещо което се случва засега само на хартия и има обучавани учители осем години в традиционните училища д [...]