Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Безплатен наем и детска градина, ако работите в друг град

Вторник, 05 Юли 2016 / Общество
2227
  • presstv.bg

Целта е хора от райони с висока безработица да намерят по-лесно работа

 

Безработни и младежи от социални домове, които са завършили образованието си, ще могат да получат средства за покриване на разходи за наем, детска градина, ясла, интернет, ако започнат работа на повече от 50 км от дома. Това предвижда подготвеният от Министерството на труда и социалната политика проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта, който беше одобрен днес от Националния съвет за насърчаване на заетостта, съобщиха от министерството. Целта на мярката е да стимулира хората да търсят работа извън своето населено място, когато те живеят в регион с висока безработица.

Субсидията ще се отпуска за не повече от 12 месеца, ако безработните са намерили постоянна работа при работодател от частния сектор. Размерът й ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта.

По данни на Агенцията по заетостта през май 2016 г. в бюрата по труда са регистрирани 124 761 продължително безработни, които са 43,6% от всички безработни. Трайно безработните са най-много в областите Благоевград (8 710 души), Пловдив (7 782 души) и Плевен (7 720 души).

С проекта за промени в Закона за насърчаване на заетостта се предлага още Комисиите по заетостта към областните съвети за развитие да проучват потребностите от работна сила в региона два пъти годишно. Целта е държавната подкрепа за пазара на труда се насочва там, където е най-необходима и да се улесни достъпът до пазара на труда за безработните и младежите, които нито учат, нито работят.

Националният съвет за насърчаване на заетостта одобри и проект за преразпределение на средства в Националния план за действие по заетостта за 2016 г. Предложението е неусвоените и част от неразпределените средства да се пренасочат към програми, по които има заявен интерес от работодатели и са с по-голямо въздействие на пазара на труда и изискват по-голям финансов ресурс.

2 млн. лв. ще се насочат към проект „Красива България“ за създаване на две нови мерки. По първата ще се финансират проекти на публични институции за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. По втората мярка общините и държавните институции ще могат да кандидатстват с проекти за обособяване, ремонт и обзавеждане на занимални за деца за своите служители. Целта е да се създадат условия за по-добър баланс между семейния и професионалния живот на работещите родители.

Допълнителни средства ще се насочат и към програмите за обучение и заетост на хората с увреждания, дълготрайно безработните и безработни над 58-годишна възраст по програмата „Помощ за пенсиониране“.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

безработни, наем, детска градина, насърчаване на заетостта, МТСП

Street of Art

Intracom Telecom тества успешно високопроизводителната система UltraLink ™-GX80

Понеделник, 03 Септември 2018 / Стил
  Световният доставчик на телекомуникационни системи и решения Интраком Телеком обяви завършването на полеви тестове на новата си високопроизводителна радиосистема E-Band, UltraLink ™-GX80. Системата е разработена за най-големия руски мобилен оператор MTS Russia. От началото на го [...]

Пластмасовите тухли, които могат да помогнат на океаните

Четвъртък, 04 Януари 2018 / Стил
Как основният замърсител в природата може да се окаже част от нейното спасение?   В последните години отговорът на този въпрос може да се види под формата на различни продукти и иновации от рециклирана пластмаса. Включително пластмасовите тухли, чийто дебют е преди почти десетилетие. Н [...]