Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Безплатна почивка: 30 000 ученици на лагер в подкрепа на бизнеса

Петък, 28 Май 2021 / Общество
529
  • pixabay.com

Програмата „Отново заедно“ ще бъде финансирана с 15 млн. лева

 

Министерствата на финансите, образованието и туризма са разаботили мащабна програма за подкрепа на туристическия сектор. Тя ще осигури безплатна почивка на деца и учители след трудните месеци на изолация заради пандемията. Това обявиха на брифинг министрите на финансите, образованието и туризма.

30 000 ученици от 1 до 11 клас и учители ще имат възможност за почивка. Програмата се казва "Отново заедно", за нея са осигурени 15 млн. лева. Всеки ученик или придружаващ учител ще ползва ол инклузив пакет за 500 лева. Предвижда се почивката да е за една седмица.
Освен нощувка, ще се организират различни арт дейности, посещения на музеи.

Всяко училище ще може да се включи с не повече от 70 деца от всички държавни и общински училища. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

Програмата за безплатното летуване ще бъде отворена от началото на юли, когато трябва да бъде одобрена от служебното правителство, до 15 септември.

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли.

Разработва се и специална програма за профилактика на учители и педагогически колектив, които да се възползват от рехабилитация. Бюджетът за нея ще бъде 400 хиляди лева.

Една от целите на тази програма е да се възстанови здравето на учителите, които преживяха много тежка година на обучение в условията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подпомогнати базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния осигурителен институт, ще се създаде също заетост на лекари и рехабилитатори.

 

Вижте още:

Удължават учебната година за някои ученици

Всеки трети българин не може да отиде на почивка

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

летни лагери, море, туризъм, бизнес, подкрепа, учители, ученици

Street of Art

Завинаги ни напусна Стефан Данаилов

Сряда, 27 Ноември 2019 / Под прожектора
Любимият на българите актьор изигра над 150 роли   На 76 години си отиде легендата на българското кино Стефан Данаилов. Актьорът бе настанен във Военномедицинска академия заради проблем с белите дробове, където бе поставен в медикаментозна кома и на командно дишане. Въпреки усилията на [...]

Йън Гилън идва в София

Сряда, 26 Октомври 2016 / Под прожектора
Вокалът на легендарната рок група "Дийп Пърпъл" Иън Гилън идва в София с уникален нов проект   Рокпевецът пристига на 1 ноември за концерта си в София на 4 ноември в зала 1 на НДК. С него Гилън (“Дийп Пърпъл”, “Блек Сабат”) започва европейското си турне. Заедно [...]