Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Безплатно образование срещу изтичането на мозъци

Вторник, 08 Май 2018 / Общество
425
  • mu-plovdiv.bg

Бизнесът предлага да финансира обучението на кадрите си срещу ангажимента да останат в България

 

Обучението във висшите училища да е безплатно за студентите, които остават да работят у нас. Тази идея срещу изтичането на мозъци предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Аргументът – заминаващите зад граница висшисти струват на държавата милиарди, които подаряваме на западните икономики, финансирайки образованието на хора, които емигрират в търсене на по-добри условия за живот.

Според анализите 25 хил. лева струва на държавата средното образование на един ученик. Така ако се приеме, че 1 млн. българи са завършили у нас и после са се отправили на Запад, чистите загуби за България са 25 млрд. лева. Финансирането на един висшист пък излиза средно около 40 хил. лева.

От АИКБ предлагат да се подписва тристранен договор между студента, висшето училище и държавата. С него държавата ще поема ангажимент да финансира обучението, училището да гарантира качествена подготовка, а студентът - да върне своя дълг към обществото чрез работа у нас. Ако го направи, кредитът му се опрощава, в противен случай ще трябва да плати обезщетение за изразходваните средства за обучението му. Кредитът ще се опрощава също, когато абсолвентът няма възможност да се реализира у нас.

Работодателят ще може да участва във финансирането на студенти като отмени държавата, когато набележи конкретни студенти, от които има нужда в своята дейност, обясни Добрин Иванов от АИКБ.

Данните на Асоциацията на индустриалния капитал в България показват, че 138 000 българи с висше образование заемат позиции, които не отговарят на тяхното образование и не изискват толкова висок образователен ценз. Остра потребност от човешки ресурси има в секторите машиностроене, електротехника и електроника. Недостигът при IT специалистите е три пъти по-малък.

Затова от АИКБ настояват за оптимизирането на план-приема във висшите училища и ограничаване на бройките за право и икономика за сметка на инженерите специалности.

Един от инструментите за решаването на проблема са стипендиите за дефицитни специалности.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е категоричен, че твърде голямата бройка на вишистите не е проблем, такъв е нетната външна миграция. Освен това на всеки 100 души, които се пенсионират у нас, на пазара на труда влизат 63 младежи.

Усилията на министерството са в три направления – минимум деца да отпадат преждевременно от образователната система, да се пренастрои профилната структура на образованието към пазара на труда, както и уменията, които се придобиват в учебните заведения да съответстват на нуждите на икономиката, посочи Красимир Вълчев.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

образование, студенти, кредити, ВУЗ, МОН, АИКБ

Street of Hope

Психотестове за учителите

Вторник, 08 Ноември 2016 / В клас
Поредно решение на здравното министерство става причина за протести   Учителите вече ще подлежат на задължителни психопрегледи в началото на всяка учебна година. До 30 септември педагозите от училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие трябва да представят пре [...]

Скандалите с уволненията в СМГ продължават

Сряда, 16 Август 2017 / В клас
Министерството на образованието е настояло ръководството на математическата гимназия да върне освободените учители на работа   След като министърът на образованието Красимир Велчев обясни пред медиите как порочната практика за назначаване на млади учители на срочни договори за по една г [...]