Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Безработни ще гледат децата, които не ходят на ясли

Сряда, 14 Юни 2017 / Общество
4837
  • koalaeduca.es

20 млн. лева от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са предвидени за детегледачи

 

Безработни ще бъдат наемани за детегледачи на деца, които не са приети в детска ясла и детска градина, а родителите им искат да се върнат на работа. Това ще стане чрез проект по ОП "Развитие на човешките ресурси", който стартира през есента, съобщи зам.-социалният министър Зорница Русинова, цитирана от actualno.com.

Проблемът с недостига на места в детските ясли и градини в големите градове ще бъде решаван чрез наемането на детегледачи за децата на родителите, които желаят да се върнат на работа.

Кандидатите за детегледачи трябва да са безработни, а родителите ще доказват, че детето им не посещава ясла или детска градина. Засега не е ясно дали услугата, която ще се заплаща с европейски средства, ще бъде безплатна за родителите, но условието е децата им да не са записани в детска градина или ясла.

Все още се уточнява броят на детегледачите, които ще бъдат наети по проекта, но повечето от тях ще бъдат насочени към градовете с недостатъчно места в детските заведения. Заплащането ще бъде почасово и в размер на ставката на минималната работна заплата. Децата могат да бъдат на възраст до 5 години, а стойността на проекта е 20 млн. лева.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Ууа 15.06.2017 / 12:47

    Поредната глупост с която да се усвояват пари, вместо да осигурят достатъчно детски ясли ! Какво ще стане -децата от "факултета" ще се гледат от безработните им майки, за всички останали пак същото. А и никой меможе да ме убеди че едно дете ще се чувства по-добре гледано от безработен с ниска квалификация вместо да играе и расте в среда с връстниците си, и възпитавано все пак от човек с достатъчна квалификация като поне дипломиран педагог..защото все пак колкото и да е "лошо" и оплюто образованието ни все пак има значение. Обзалагам се че безработните гледачки в квартали извън факултвта пък ще са все "свой" хора, разделени и разведени живеещи на семейни начала, баби с връзки и т.н.


Автор

повече за автора

Ключови думи:

безработни, детегледачи, родители, деца, ОПРЧР

Street of Art

Защо украсяваме елха за Рождество?

Сряда, 25 Декември 2019 / Стил
Какво по-добре символизира коледните празници от украсената елха? Рождественското дърво символизира топлината на домашното огнище, надеждата за здраве, по-добри дни и семейно щастие. А под клонките му поставяме подаръците за близките си хора.   Елхата като езическо дърво   Елхата [...]

Български учени предлагат бира с боровинки

Сряда, 26 Септември 2018 / Хранене и Здраве
Разработката повишава антиоксидантите в пивото с 55%   Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) представиха експериментална разработка на нови бири с влагане на боровинки и арония, които могат да направят пивото по-полезно. Доц. д-р Силвия Милева, гл. ас. [...]