Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Битката със смога

Четвъртък, 18 Януари 2018 / Общество
336
  • Reuters

В Китай строят гигантски филтри за мръсния въздух, в Перу залагат на пречистващи билбордове

 

Мръсният въздух взима милиони в света жертви годишно. В доклад на Световната здравна организация се казва, че излагането на фини прахови частици е допринесло за 3,2 милиона преждевременни смъртни случая в световен мащаб през 2010 г., най-вече поради сърдечносъдови заболявания и 223 000 смъртни случаи от рак на белите дробове". Международната агенция за изследване на рака (IARC), част от СЗО, наскоро класифицира замърсяването на въздуха в същата категория като тютюневия дим, UV радиацията и плутония. Всички те са канцерогенни, които причиняват рак.

Свръхиндустриализацията превърна мръсния въздух в проблем номер едно в Китай. В Пекин замърсяването неведнъж е надхвърляло над 20 пъти нормите за съдържание на фини прахови частици.

През 2016 година Китай инсталира слънчеви ферми, достатъчни за производството на 34 гигавата електроенергия. Така страната се превърна в световен лидер в производството на слънчева енергия, стимулира се и използването на електромобили.

Китайски учени работят над проект за гигантски пречиствател на въздуха. Експериментален, умален модел на пречиствателя на въздух е изграден в град Сиан, съобщава South China Morning Post, цитиран от technews.bg. Съоръжението, направено от бетон и метал, има цилиндрична форма с височина около 100 метра.

 

 

Само за няколко месеца работа на съоръжението въздухът на площ около 10 квадратни километра е станал значително по-чист. Твърди се, че съдържанието на малки частици във въздуха с диаметър до 2,5 микрона (PM2.5) е намаляло с 15%. „Кулата” пропуска през себе си до 10 млн. кубически метра въздух в денонощие. В дните, когато смогът е по-голям, пречиствателят е способен да намали нивото на замърсяване до умерено.

Въздухът се всмуква в специални топли помещения около кулата, заемащи площ колкото половин футболно игрище. В парниците, покрити със стъклени панели, въздухът се загрява с помощта на слънчева топлина, издига се нагоре и излиза, преминавайки през филтрите на пречиствателя.

През март изследователският екип ще публикува пълен отчет за работата на пречиствателя, след което правителството ще реши дали да построи подобни съоръжения на други места.

Експерименталният пречиствател се явява умален вариант на това, което в крайна сметка искат да построят учените. Пълноразмерното съоръжение ще достига височина 500 метра, при диаметър 220 метра. Парниците ще заемат площ до 30 кв. км, което ще позволи пречистване на цял град.

В Пекин едно от най-добрите спортни училища „Дулуич Колидж” губело своите ученици заради мръсния въздух в затворените помещения. Децата получавали алергични реакции и не идвали на училище в продължение на 20 дни. Директорът решил да закупи „херметически купол” - компресор, който изпомпва замърсените частици в затворен в купол.

Личните си домове в Китай хората предпазват чрез системата Birdi - устройство, което изглежда сходно по стил с традиционния димен детектор, но също така следи качеството на въздуха в помещението.

В столицата на Перу Лима използват електронни устройства за пречистване на въздуха чрез система за филтриране през вода. Преди няколко години учени разработиха система за пречистване на въздуха, която работи чрез билбордове, разположени на силно замърсени места.

Според учените едно такова устройство въpши paбoтaтa нa 1200 дъpвeтa, пoчиcтвaйĸи плoщ oт 100 xиляди ĸyбични мeтpa. Билбopдът ĸoмбиниpa зaмъpceния въздyx c вoдa, като paзтвapя зaмъpcитeлитe (бaĸтepии, пpax и миĸpoби) във вoдaтa. Toвa, ĸoeтo излизa oт нeгo e чиcт въздyx

Вижте още:
Градски дървета

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

смог, въздух, пречистване на въздух, Китай

StreetInside

Умните хора се смеят на мрачни шеги

Понеделник, 30 Януари 2017 / Към себе си
Оценяването на черния хумор не е показател за агресия, а за интелект    Черен хумор обичат хората с висок интелект. Освен това любителите на мрачни шеги не са агресивни и са емоционално устойчиви. Онези, на които такъв хумор не е по вкуса, показват противоположните качества, со [...]

Красотата е в окото на наблюдателя

Понеделник, 11 Септември 2017 / На предела
  Мъдрости от живота за субективната природа на човешкото възприятие, за спящото ни самосъзнание и истинската индивидуалност   Човешките възприятия по природа са силно ограничени и субективни. Дотолкова, че често си мислим, че начина, по който мислим и възприемаме нещата непременн [...]