Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бюджет 2020 не бил постна пица

Сряда, 13 Ноември 2019 / Общество
220
  • pixabay.com

С 10% увеличение на бюджетните заплати и със 17% по-високи разходи за учителите залага проекта за догодина

 

Ако досега бюджетът беше постна пица, или в нея имаше най-много пармезан, но в проекта за следващата година има и шунка. Така образно описа държавните разходи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Депутатите приеха на първо четене проекта за Бюджет 2020 със 126 гласа „за“ и 96 „против“.

За догодина са заложени повече разходи за образование, здравеопазване и отбрана. Освен това е планирано 10% увеличение на бюджетните заплати и 17% - на учителските. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв.

За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

Минималната работна заплата в страната се вдига от 560 на 610 лв. 

"Доходите на заетите в бюджетната сфера предлагаме да продължат да нарастват, като за следващата година в параметрите на отделните министерства и първостепенни разпоредители с бюджет са осигурени допълнителни разходи за персонал, които дават възможност, в зависимост от оценката на изпълнение, средствата за възнаграждения да нарастват с 10%, като увеличението на индивидуалните възнаграждения може да бъде и диференцирано. Поехме ангажимент и го коментирахме в предизборната кампания през пролетта на 2017 година, че, според нашите оценки и анализи, средната работна заплата  до края на 4-годишния мандат може да стигне 1 500 лв. и разчетите, които виждаме, дават основание да смятаме, че това е на път да се осъществи", каза пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов. 

За отбрана са предвидени над 1 млрд. и 900 млн. лева като България все повече се доближава до изискваният на нато за отбрана да отидат 2% от БВП на страната.

Почти половин милиард лева допълнително са отделени за здравеопазване догодина. Над половината ще отидат към бюджета на здравната каса, 10 млн. за спешна помощ и 30 млн. за нова детска болница.

Дефицит не се предвижда - колкото бъде събрано, толкова ще бъде изхарчено. Държавата ще може да тегли дълг от 2.2 млрд. лв. - два пъти повече отколкото през тази и предишни години. Заложеният икономически растеж е 3.3%. От БСП и ДПС определиха Бюджет 2020 като „повече от същото”. Левицата оцени проекта като „бюджет на застоя”, а от ДПС отправиха критики, че в него липсват реформи и предложиха дебат за диференцирано ДДС като лост за икономическо развитие.

 

Вижте още: 

Почти половината държавни проекти са провал

Кабинетът е изхарчил над 3 млрд. лева за три дни

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бюджет 2020, държавни разходи, заплати, образование, учители, пари

Street of Hope

Как да четем приказки на децата

Петък, 06 Януари 2017 / Родители
Какви истории са подходящи в различните детски възрасти   За това, че чрез приказките най-лесно предаваме добродетели и мъдрост на децата си, сме говорили много пъти. Най-добре е родителят да измисля сам приказки за детето си. Така той предава ценностите, вярванията, опита си на детето [...]

Дизайн мислене в училище

Петък, 23 Юни 2017 / В клас
„Дизайн шампиони“ е програма с 12 мисии, разработени за екипна работа в учебните заведения   Най-доброто, което можем да направим за децата си, е да им помогнем да откриват света чрез собствения си опит, чрез добре организирани предизвикателства, в които децата се учат да р [...]