Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бюджет 2020 не бил постна пица

Сряда, 13 Ноември 2019 / Общество
133
  • pixabay.com

С 10% увеличение на бюджетните заплати и със 17% по-високи разходи за учителите залага проекта за догодина

 

Ако досега бюджетът беше постна пица, или в нея имаше най-много пармезан, но в проекта за следващата година има и шунка. Така образно описа държавните разходи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Депутатите приеха на първо четене проекта за Бюджет 2020 със 126 гласа „за“ и 96 „против“.

За догодина са заложени повече разходи за образование, здравеопазване и отбрана. Освен това е планирано 10% увеличение на бюджетните заплати и 17% - на учителските. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв.

За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

Минималната работна заплата в страната се вдига от 560 на 610 лв. 

"Доходите на заетите в бюджетната сфера предлагаме да продължат да нарастват, като за следващата година в параметрите на отделните министерства и първостепенни разпоредители с бюджет са осигурени допълнителни разходи за персонал, които дават възможност, в зависимост от оценката на изпълнение, средствата за възнаграждения да нарастват с 10%, като увеличението на индивидуалните възнаграждения може да бъде и диференцирано. Поехме ангажимент и го коментирахме в предизборната кампания през пролетта на 2017 година, че, според нашите оценки и анализи, средната работна заплата  до края на 4-годишния мандат може да стигне 1 500 лв. и разчетите, които виждаме, дават основание да смятаме, че това е на път да се осъществи", каза пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов. 

За отбрана са предвидени над 1 млрд. и 900 млн. лева като България все повече се доближава до изискваният на нато за отбрана да отидат 2% от БВП на страната.

Почти половин милиард лева допълнително са отделени за здравеопазване догодина. Над половината ще отидат към бюджета на здравната каса, 10 млн. за спешна помощ и 30 млн. за нова детска болница.

Дефицит не се предвижда - колкото бъде събрано, толкова ще бъде изхарчено. Държавата ще може да тегли дълг от 2.2 млрд. лв. - два пъти повече отколкото през тази и предишни години. Заложеният икономически растеж е 3.3%. От БСП и ДПС определиха Бюджет 2020 като „повече от същото”. Левицата оцени проекта като „бюджет на застоя”, а от ДПС отправиха критики, че в него липсват реформи и предложиха дебат за диференцирано ДДС като лост за икономическо развитие.

 

Вижте още: 

Почти половината държавни проекти са провал

Кабинетът е изхарчил над 3 млрд. лева за три дни

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бюджет 2020, държавни разходи, заплати, образование, учители, пари

StreetInside

Загадъчни катастрофи: Случаят край Далнегорск

Вторник, 08 Януари 2019 / На предела
Осем дни след катастрофата хората забелязали жълти сфери, които кръжали над мястото   На 29 януари 1986 година, около осем часа вечерта, жителите на малкото миньорско градче Далнегорск в Русия виждат във въздуха странно червено кълбо. То е наполовина на луната и се движи паралелно със з [...]

Автентичност в 10 принципа

Понеделник, 20 Февуари 2017 / Кариера
Ако искате да бъдете лидер, отделете време да познавате себе си, търсете промените, не пестете енергия да направите света по-добър   Има повече от необходимото дефиниции и теории за лидерството като цяло. Това е тема, която е на фокус в бизнес публикациите от години. Какво прави лидери [...]