Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бюджетният излишък - начин на употреба

Четвъртък, 11 Октомври 2018 / Общество
218
  • pixabay.com

Планирани излишъци има в страни с нисък контрол на парламента над изпълнителната власт

 

Излишък има, когато постъпленията в бюджета са повече от разходите, направени от министерствата и останалите държавни институции. Умишлен или предвиден излишък се осигурява, когато приходите и разходите са така изчислени, че да се изразходват по-малко средства отколкото се получават – в този случай или са целенасочено пресметнати по-ниски приходи, или разходите са показани в по-малки цифри или даже съвсем не са предвидени.

Предвидените излишъци са резултат на специална тактика с цел да се създадат активи, от които би могло да се черпи по-лесно и по-безконтролно за нужди, за които не би могло по редовен начин да се намерят или предвидят средства.

Предвидените излишъци показват, че държавният бюджет е непълен и неискрен, защото те се явяват резултат на съответно умишлено нагаждане на приходите и разходите при съставянето и изпълнението на бюджета.

Такива излишъци показват, че съставителите на бюджета преследват скрити цели, които в най-скромния случай са да се обезпечи свобода на действие за изпълнителната власт. Разчита се, че контролът и пестеливостта на парламента са по-малки и следователно, по този начин могат да се посрещат и такива нужди, за които иначе парламентът не е склонен да даде одобрението си. Върху несъответствието на приходите с разходите, с цел да се реализират нагласени излишъци, са поставени бюджетите в страни, където парламентарният контрол е слаб и незначителен.

 

Вижте още:

Бюджетният излишък прикрива преразходите на управляващите

Скритите дефицити в бюджета

И след три години ще сме на опашката в Европа

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бюджет, бюджетен излишък, финанси, пари, държавни разходи

StreetView

Древните хора превърнали Сахара в пустиня

Сряда, 05 Април 2017 / Места
Величествена с пясъчната си красота пустинята винаги е била символ на силата на природата     Въпреки че е трудно да си го представим, преди около 12 хиляди години безкрайните горещи и безжизнени пясъци са били кипящо от живот място с езера, зелена трева и редовни валежи. Учените [...]

Състезанието на сапунерките

Вторник, 25 Септември 2018 / Приключения
Ентусиасти в надпревара със самоделни колички   На 30 септември за пета поредна година ентусиасти ще се изправят един срещу друг със своите самоделни колички. Red Bull Soapbox e международно състезание, което обединява хората с бензин в кръвта в еднодневна надпревара с ръчно изработени [...]