Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заети интензивни легла в болниците

Четвъртък, 13 Януари 2022 / Общество
92
  • pixabay.com

Планът за справяне с пандемията предвижда мерки на четири етапа

 

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заетост на интензивните легла в болниците, предвижда новият Covid план.

Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще се следят общо и мерките, които ще засягат тези клъстериq ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден, ще има и прогноза какво се очаква, заяви премиерът Кирил Петков, цитиран от БНР.

Зависи Covid вълната как се развива, предупредителните дни може да се скъсят или удължат, но ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и бизнес да има точен план какво би трябвало да се случи в следващите дни, добави Петков.

Мерките ще са различни при четири етапа на развитие на епидемиологичната обстановка.

Първият етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. Вторият етап е с 60% заетост на леглата, третият етап е когато се достигне опасно ниво на заетост от 70% - тогава започват и първите по-меки ограничителни мерки, при които децата например от 1 до 4 клас ще продължават да ходят на училище. Ще се ограничат обаче заниманията по интереси, където се смесват деца от различни класове.

Четвъртият етап е при 80% заетост на интензивните легла. „Тогава правим едно симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките, всичко друго ще бъде симетрично затворено. Към момента имаме опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район“, добави Петков.

В Националния оперативен план за справяне с пандемията от Covid-19 се предвижда срок от 3-5 дни преди да се наложат нови мерки. Това каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на здравеопазването Асена Сербезова след като премиерът Кирил Петков представи мерките за подпомагане, предвидени в плана.

При предприемане на мерки трябва да се проследи ефектът им върху всички сфери на живот. Мерките трябва да се налагат по начин, по който да бъдат предварително обяснявани и секторите да имат възможност да се подготвят за тях, добави Сербезова.

 

Вижте още: 

Болните с COVID-19 ще стоят вкъщи само 10 дни

Над 600 000 българи са имали трудности за лечението си заради пандемията

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, пандемия, мерки, ограничения, училища, болници, правителство

StreetInside

Чуйте себе си

Събота, 01 Октомври 2016 / Към себе си
Позволете си да се радвате безусловно, без тази радост да зависи от нещата около вас    Намираме Цвета да провежда час по йога с няколко души на тревата в Градската градина в София. Всички те изпълняват с интерес заръките й и йога упражнения, които на пръв поглед изглеждат непосилн [...]

Приятелите или семейството?

Сряда, 05 Юли 2017 / Към себе си
Не едно изследване показва, че хората, с които имаме най-пълноценни отношения, са извън роднинския кръг   Казваме, че семейството и домът са нашата опра, но живеем в динамични времена и много често сме далеч от дома и разчитаме на приятелите си. Всъщност много изследвания показват [...]