Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бизнесът e против промени на трудовия пазар в ЕС

Вторник, 29 Август 2017 / Общество
286
  • Пресцентър на правителството

МВнР: Европейската директива за командировките, която бе във фокуса на посещението на френския президент Еманюел Макрон в България, засяга едва 14 хил. души в ЕС

 

Предложението за промяна на директивата за командироване на работници е атака срещу единния пазар и подкопава конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги. Ако промените бъдат приети, това би попречило на трансграничната търговия и, следователно – на общия растеж и създаването на работни места, както и на сближаването в ЕС. Тази позиция изразяват от Българската стопанска камара. Организацията настоява за запазване на действащата Директива 96/71/ЕО.

По време на посещението на френски президент Еманюел Макрон България пое ангажимент да подкрепи предложението му за промяна в директивата, като насреща получи обещанието за подкрепа за еврозоната и присъединяване към Шенгенското пространство.

Според бизнес организацията в настоящия си вид директивата осигурява необходимата рамка за гарантиране на свободното предоставяне на услуги в целия ЕС, като същевременно адекватно защитават командированите работници.

Съгласно основните правила на Единното европейско пространство и на Договора за функциониране на ЕС, компетентността за определяне на правила за възнагражденията се носи от всяка държава-членка на ЕС. Всяко отклонение от тези принципи ще постави под въпрос самите устои и бъдещо развитие на ЕС. Въвеждането на протекционистки мерки под знака на "реформиране" на трудовия пазар в ЕС и борба със „социалния дъмпинг“ е стъпка към дезинтеграция на Единния пазар, селективно прилагане на правилата към новите държави-членки и отказ от конкуренцията, пише в позицията на БСК. Според бизнеса „подобно грубо вмешателство в националното законодателство на отделните страни отваря вратата за бъдещи претенции, вкл. поставянето последователно на въпроса за „данъчен дъмпинг“, „осигурителен дъмпинг“, „здравен дъмпинг“ и т.н., а това би срутило фундамента на общия европейски пазар и поставя под съмнение замисъла на неговите създатели“.

Европейската директива за командировките, която бе във фокуса на посещението на френския президент Еманюел Макрон в България, засяга едва 14 хил. души в целия Европейски съюз, заяви пред Нова телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя подчерта, че в случая не става въпрос да се определя заплащането на всички българи, работещи в Западна Европа, а за тези, наети по българското законодателство и временно работещи на територията на държава от ЕС.

„Идеята на тази директива е да се защитят правата на тези, които работят. По никакъв начин не се засягат тези, които са си намерили работа в други държави. Основно строителни работници и работници в сферата на услугата са засегнати“, обясни Захариева. Тя добави, че тя не се прилага за шофьорите на товарни камиони, за тях действа друго законодателство.

По данни на МВнР в България има около 3500 чуждестранни работници, които работят по тази директива. Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

БСК, директива за командироване на работници, Макрон, трудов пазар, ЕС

Street of Hope

Похвалата – начин на употреба

Четвъртък, 07 Декември 2017 / Родители
  Най-ценният дар, който майката и бащата могат да дадат на своето дете, е добрата самооценка   Помогнете на детето си да се почувства ценено – общувайте с него, играйте заедно, четете или просто го слушайте. Също толкова важно е да научим децата да се справят с неуспеха, за [...]

Това трудно и досадно писане...

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Родители
Защо писането на ръка е истинско изпитание за съвременните деца и как да помогнем?   Писането на ръка е истинско изпитание за много деца. То изисква мускули, които се развиват чрез художествени проекти, домакинска работа, катерене по детски площадки, игра с кубчета, пластилин и т.н. За [...]