Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бокова надви Георгиева, но печели Гутериш

Сряда, 05 Октомври 2016 / Общество
1466

Португалският премиер е ясният победител в надпреварата. За България остава резилът 

 

Ирина Бокова се е представила по-добре от Кристалина Георгиева на днешното гласуване за генерален секретар на ООН. Тя е била подкрепена от 7 души, 7 души са гласували против нея, а една държава е била "без мнение", стана ясно след днешния шести кръг на предварителните гласувания.

Кристалина Георгиева е била подкрепена едва от петима членове на Съвета за сигурност, 8 са били против нейната кандидатура, 2 държави са гласували "без мнение". Бокова е получила една червена бюлетина, а кандидатурата на Георгиева получава вето от две държави.

Така кандидатът, от който правителството се отказа, се представи по-добре от издигнатият в последния момент фаворит, но очевидно състезането приключва и за двете.


Ясният фаворит за поста генерален секретар на ООН е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който водеше във всички гласувания досега. 66-годишният Гутериш 10 години бе начело на агенцията за бежанците към ООН.

 

Днес той е получил 13 окуражаващи гласове и нито един червен. Припомняме, от днес петте постоянни членове на Съвета за сигурност, имащи право на вето – Русия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция, гласуват с червени бюлетини.
Официалният кандидат на България за поста Кристалина Георгиева поздрави Гутериш. В туитър тя написа: „Поздравления за Антонио Гутериш – следващият генерален секретар на ООН. Късмет в преследването на амбициозната програма за ООН“, написа в Twitter Кристалина Георгиева. Моите най-искрени поздравления за Антониу Гутериш. Повече от сигурно е, че той ще бъде отличен следващ генерален секретар на ООН, написа и Ирина Бокова.

В Съвета за сигурност в четвъртък ще се проведе официално гласуване, което да потвърди избора на кандидат.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ООН, генерален секретар, Ирина Бокова, Кристалина Георгиева, Антонио Гутериш

StreetView

Омая – място от приказките

Сряда, 07 Февуари 2018 / Места
  Приказна природа сгушена в Славянската планина с две езерца. Гори и скали, които сякаш пазят от бури и ветрове седемте къщички направени от камък, глина и дърво. Но с всички съвременни удобства. Човек може да се пренесе в приказките, попадайки във ваканционното селище „Омая&ldquo [...]

На гости на Ванга – пътуване към себе си

Понеделник, 16 Октомври 2017 / Места
За енергията на Рупите много е писано, но докато не я усетиш сам, не можеш да разбереш   Обикновено сме твърде заети, забързани и съсредоточени в проблемите си. Много често повече искаме от живота без да даваме. И тогава попадаме на някое свято място, което да ни припомни, че можем за [...]