Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Болниците ще могат да изписват преди срока по клинична пътека

Четвъртък, 16 Ноември 2017 / Общество
273
  • btvnovinite.bg

 

Престоят по клинична пътека с минимално изискване за лечение от 3 дни няма да е задължителен, ако пациентът се чувства добре

 

Болниците ще могат да изписват по-рано пациентите, приети по клинична пътека с минимален престой до 3 дни, ако в рамките на не по-малко от 12 часа от престоя са изпълнени всички задължителни дейности и са налице всички условия за дехоспитализация. Това предвижда наредба на Министерство на здравеопазването за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата.

В проекта са заложени и изисквания за комплексно лечение на онкологични заболявания, както и точно описание на всичко, което са длъжни да приложат медиците като терапия по време на лечението на пациентите по всяка отделна клинична пътека.

При нужда джипитата и специалистите от извънболничната помощ ще могат да ни пращат в болница и с телефонно обаждане. Друга промяна предвижда след изписване от болница да бъде определен следболничен режим или медико-социален план.

Личните лекари ще са длъжни да следят пациентите в листите си и за вредни навици, с цел профилактика на социално значими и приоритетни за страната заболявания. Пакетът дейности в първичната здравна помощ предвижда и изпълнение на специфични профилактични дейности за пациента и неговото семейство – превенция на безплодието; превенция на полово предавани инфекциозни заболявания и СПИН; превенция на нежелана бременност; превенция на зависимости; превенция на психичните разстройства и други. Джипитата ще продължат да правят домашни посещения, като освен това ще трябва да са на разположение 24 часа за телефонна консултация или да си осигурят договор с дежурен кабинет или филиал на център за спешна помощ, който обаче не трябва да е на повече от 35 километра отстояние от практиката, която обслужват.

В пакетът „Специализирана извънболнична помощ“ за всяка отделна клинична медицинска специалност се предлага и комплекс от специализираните дейности и високоспециализирани изследвания, така че заболяването да може да бъде уточнено още в доболничната помощ, без да се налага пациентите да заплащат скъпи процедури и изследвания.

Забранява се използването на  амалгамните пломби за деца с млечни зъби, за всички до 15-годишна възраст, както и за бременни и кърмещи жени. Освен това е предвидено възрастните хора във възрастовата група от 65 до 69 години да получат безплатни протези. Това ще стане след 1 септември тази година.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

болници, клинични пътеки, лични лекари

StreetView

Коледа на село

Събота, 02 Декември 2017 / Места
  Три идеи за дните около празниците сред природа и традиции   Какво е Коледа, ако не семеен уют? И как по-добре да усетим топлината на бумтящата печка и мириса на печени сладки, ако не на село – там, където традициите са живи и природата все още е запазена? Да, Коледа е се [...]

Български пещерняци ще изследват солните пещери на Израел

Четвъртък, 21 Февуари 2019 / Приключения
Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света   Осем български пещерняци ще участват в международна пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на планината Содом, Израел. Експедицията ще се проведе от 21 февруари до 4 март 2019 г. Под мотото „Проект: Малхам &nd [...]