Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Болниците ще могат да изписват преди срока по клинична пътека

Четвъртък, 16 Ноември 2017 / Общество
485
  • btvnovinite.bg

 

Престоят по клинична пътека с минимално изискване за лечение от 3 дни няма да е задължителен, ако пациентът се чувства добре

 

Болниците ще могат да изписват по-рано пациентите, приети по клинична пътека с минимален престой до 3 дни, ако в рамките на не по-малко от 12 часа от престоя са изпълнени всички задължителни дейности и са налице всички условия за дехоспитализация. Това предвижда наредба на Министерство на здравеопазването за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата.

В проекта са заложени и изисквания за комплексно лечение на онкологични заболявания, както и точно описание на всичко, което са длъжни да приложат медиците като терапия по време на лечението на пациентите по всяка отделна клинична пътека.

При нужда джипитата и специалистите от извънболничната помощ ще могат да ни пращат в болница и с телефонно обаждане. Друга промяна предвижда след изписване от болница да бъде определен следболничен режим или медико-социален план.

Личните лекари ще са длъжни да следят пациентите в листите си и за вредни навици, с цел профилактика на социално значими и приоритетни за страната заболявания. Пакетът дейности в първичната здравна помощ предвижда и изпълнение на специфични профилактични дейности за пациента и неговото семейство – превенция на безплодието; превенция на полово предавани инфекциозни заболявания и СПИН; превенция на нежелана бременност; превенция на зависимости; превенция на психичните разстройства и други. Джипитата ще продължат да правят домашни посещения, като освен това ще трябва да са на разположение 24 часа за телефонна консултация или да си осигурят договор с дежурен кабинет или филиал на център за спешна помощ, който обаче не трябва да е на повече от 35 километра отстояние от практиката, която обслужват.

В пакетът „Специализирана извънболнична помощ“ за всяка отделна клинична медицинска специалност се предлага и комплекс от специализираните дейности и високоспециализирани изследвания, така че заболяването да може да бъде уточнено още в доболничната помощ, без да се налага пациентите да заплащат скъпи процедури и изследвания.

Забранява се използването на  амалгамните пломби за деца с млечни зъби, за всички до 15-годишна възраст, както и за бременни и кърмещи жени. Освен това е предвидено възрастните хора във възрастовата група от 65 до 69 години да получат безплатни протези. Това ще стане след 1 септември тази година.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

болници, клинични пътеки, лични лекари

Street of Hope

Езикът на насърчаването

Сряда, 20 Юли 2016 / В клас
    “Всъщност веднъж щом Детето се е почувствало уверено в себе си, то повече няма да търси одобрението на авторитета след всяка своя стъпка” Д-р Мария Монтесори       Думите, които използваме в общуването си с децата, са много важни. В класната [...]

Време с децата: Довърши изречението

Вторник, 20 Юни 2017 / Родители
Или какво може да хрумне на 6-годишно дете, когато чуе поговорките, които използват възрастните   Видях една история за учителка, която изпитала първокласници като ги накарала да довършат поговорки, от които се бяха получили забавни изречения. Реших да опитаме вкъщи, въпреки че за 6-год [...]