Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Болните с COVID-19 ще стоят вкъщи само 10 дни

Четвъртък, 06 Януари 2022 / Общество
157
  • unsplash.com

Намалява се карантината и за контактните на заразени лица

 

Здравните власти планират да намалят срока на карантината за болните от коронавирус и контактните с тях. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов след заседанието на Националния пандемичен комитет (НПК), цитиран от БГНЕС.

Вероятно от следващата седмица карантината ще стане 10 дни, вместо 14, а контактните ще остават вкъщи само 7 дни.

35.7% е покритието на ваксинацията у нас, без да са включени имунизираните деца. Целта на здравните власти е да се постигне ваксинационно покритие от поне 60%.

„Поставяме си задача до края на месеца да ваксинираме нови 500 000 души. В първите дни на годината има 32 000 нови ваксинирани. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се ваксинираха, привлечени от мярката 75 лв., която гласува МС. това не са първично ваксинирани", каза Йорданов.

Той подчерта, че каквито и мерки да вземат отговорните за мерките срещу разпространението на коронавируса министерства, без социална ангажираност няма да се справят.

„За съжаление новият щам Омикрон циркулира сред децата. Това повдига един жизненоважен социален проблем – присъственото обучение на децата. Родителите нямат възможност да си гледат децата, те искат да се трудят. Но когато един родител види сутринта, че детето му е с температура, когато му сълзят очите, когато кашля, той трябва да го спре. Защото пускайки го в детската градина или в училище, ще се разсее вирусът. В тази връзка социалната ангажираност е изключително важна“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Решението на правителството е ваксинацията да остане доброволен акт, но ще се работи за засилване на контрола по спазването на мерките.

 

Вижте още: 

Ваксинацията срещу COVID-19 и каква е ролята на Т-клетките?

Откриха ген, увеличаващ риска от фатален изход при Covid-19

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, карантина, пандемичен комитет, здравно министерство, ваксинация

StreetInside

Как квантовата физика доказва отделянето на съзнанието от тялото

Сряда, 22 Март 2017 / На предела
Водещи невролози смятат, че последната граница в съвременната квантова физика се основава на съзнанието   Съществуват две страни на дебата между редукционистите, които се опитват да обяснят съзнанието като продукт на сложни системи като мозъка, и фундаменталистите, които отстояват идеят [...]

Мислите са материални

Понеделник, 15 Август 2016 / На предела
  „Дали мислите, че можете, или че не можете, вие винаги сте прави!”   Неизчерпаеми са въпросите, които си задавате за неизвестното. Но всеки от вас, който се е опитал да работи по-сериозно по някой от изброените по-горе методи, със сигурност е променил някои сфери от [...]