Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Борисов ще обсъжда с коалицията вариант за правителство с друг премиер

Сряда, 05 Август 2020 / Общество
149
  • bnr.bg

Министър-председателят отчете успехи, но и призна, че вижда напрежение

 

„Надявам се да намерим вариант кога да си тръгна. Не искам да съм разединител!“. С тези думи пред делегатите на националната конференция на ГЕРБ в „София Тех парк“ министър-председателят и лидер на партията Бойко Борисов обяви, че е готов да се оттегли, но няма да наруши коалиционното споразумение и да свали правителството. Той посочи, че ще продължи разговорите с коалиционните партньори и ще им предложи варианти, включително той да си тръгне, а правителството да продължи да работи.

По време на речта му се чу мъжки глас, който цитираше нецензурни думи от разпространените телефонни разговори, за които се твърди, че са с участието на Борисов. Охраната се спусна и го изведе, а журналисти не бяха допуснати да го последват, защото не можели да напускат мястото, оградено с лента. По-късно журналистът от „Свободна Европа“ Полина Паунова публикува в социалните мрежи видео, на което се вижда как изтръгват телефона й и го хвърлят на земята.

 

 

В речта си премиерът отчете успехите на правителството, но призна, че усеща напрежение в обществото.

„Най-лесно е да ни обвиняват за назначаването на главния прокурор, но не моят подпис стои на указа на президента Радев“, каза премиерът. Той посочи, че въпреки че управляващите не вярват на дъжавния глава, не се страхуват от служебно правителство. Но подчерта, че без Народно събрание не може да се удължава извънредното положение, не може да се вземат заеми, не може да се приемат нови закони, не може да има актуализация на бюджета, няма да има нов бюджет и заплати и пенсии. Той посочи и че Народното събрание трябва да приеме промените в Изборния кодекс, които да гарантират честни избори, включително и машинно гласуване.

Преди самото събитие правителството одобри споразумението по Европейския инструмент за временна подкрепа заради COVID-19, известен като „инструмента SURE“ и упълномощи министъра на труда и социалната политика да подпише искане от името на страната ни до Европейската комисия за получаване на финансова помощ от 1 млрд. лв. под формата на заем. По-рано стана ясно и че шефът на правителствения пресцентър Севдалина Арнаудова напуска Министерския съвет, но остава да работи в партията. 

Още преди конференцията протестиращи направиха опит да блокират кръговото движение в района на Четвърти километър, а след събитието възникна напрежение между протестиращи и делегати и се наложи полицията да направи кордон, за да осигури изтеглянето на присъствалите в „София Тех парк“. Протестите с искане на оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев продължават 28-ми ден, в София са блокирани три кръстовища, във Варна също разпънаха палатков лагер, а протестиращи блокираха магистрала „Марица“ и пътя Стара Загора – Хасково.

 

Вижте още:

Размирици, масово ходене на плаж и няколко поискани оставки

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бойко Борисов, ГЕРБ, правителство, коалиция

StreetInside

Реалността е електромагнитна

Понеделник, 22 Май 2017 / На предела
Действителността е много повече от това, което ни изглежда. Всичко се движи, всичко вибрира   Реалността е енергийна структура в състояние на неразривна информационна взаимосвързаност. Биосферата на Земята е информационна мрежа, от която всички сме част - растения и животни. Всяка елеме [...]

Вибрациите, които лекуват

Петък, 24 Август 2018 / На предела
Честотата 528 Hz се приема за съзидателната честота на природата и се смята, че може да променя ДНК   Като част от планетата, хората са свързани с информационната система на Земята и нейните вибрации. Никола Тесла пръв повдига темата за наличието на планетарен електромагнитен резо [...]