Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Борисов уволни шефовете на „Гранична полиция“

Понеделник, 15 Август 2016 / Общество
1724
  • kanal3.bg

Възложили превоза на заловени бежанци на обвинен за трафик на хора

 

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на вътрешния министър Румяна Бъчварова да освободи цялото ръководство на "Гранична полиция” заради обществена поръчка за превоз на мигранти, дадена на задържан за незаконен трафик на чужденци.

Според него ситуацията звучи като виц, но отговорността на вътрешния министър Румяна Бъчварова била единствено да уволни виновните.

"Освен срам друго не мога да кажа. Вчера, когато го научих, разпоредих на вътрешния министър ръководството на "Гранична полиция" да си подават оставката и да напускат постовете, защото при тези усилия, които полагаме - и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, усилията, които полагаме всички, изведнъж заради някакво недоглеждане или някой, който си е правил далавера - не мога да кажа какво е, защото Бъчварова проверява в момента, но трябва да се понесе веднага отговорност. Трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът (глaвен комисар Антонио Ангелов и Станислав Манолов)", заяви Борисов, цитиран от Mediapool.

 

 

В неделя МВР призна, че обвинен за нелегален трафик на бежанци е спечелил обществена поръчка на Главна дирекция "Гранична полиция" за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната. Договорът с управителя на фирмата "Еделвайс 0707" за наемане на автобус за превоз на мигранти е на стойност 195 580 лева без ДДС със срок на изпълнение една година. Подписан е от директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов на 8 август.

"Министър Бъчварова не може да понесе отговорност за десетките служби, които има в МВР и които взимат заплати това да не се случва. Нейната отговорност е да ги уволни”, казва Борисов.

 

 

Ние обаче не сме съгласни с премиера, че отговорността за такъв скандал и по една от най-болните теми в момента трябва толкова лесно и набързо да бъде „свалена“. Нито, че разкритията трябва да бъдат замитани под килима с набързо подадени оставки. Дали звучи като виц и дали е случайно, но недоглеждане от този род хвърля сериозна сянка сянка върху работата на граничните служби и е повод след като все пак остава на поста си, вътрешният министър не просто сериозно да се запознае с работата на граничните служби, а да покаже с действия и резултати, че грешката е наистина случайна. Повод е и Европейският съюз да провери как точно се опазват границите на държава, през която минава част от потока в момента. 

Ето още един аргумент в подкрепа на това, който дава самият Борисов: „Всеки ден на границата стотици са връщани обратно и стотици напират да влизат. При тези близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. С нищо условията в Сирия не се подобряват, за да считаме, че хората ще спрат да бягат“. Проблемът бил обсъждан и с президента Ердоган, и с премиера Йълдъръм и била постигната договореност за ежедневни контакти на ниво вътрешни и външни министри, съобщава БГНЕС. А позицията на европейските държави по темата била „тежка европейска несолидарност“, защото ако не били ежедневните усилия на България да запази отношенията си с Турция, проблемът щял да се стовари върху нас с по-голяма сила..

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гранична полиция, МВР, Борисов, Бъчварова, граница, бежанци, трафик

Street of Art

Здравословният пост

Събота, 18 Ноември 2017 / Хранене и Здраве
Когато променяме обичайния хранителен режим, трябва да помислим как тялото ни да получава необходимите полезни вещества    Вярата ни дава възможност да пречистим едновременно тялото и духа си. Тялото изисква баланс, за да не трупа запаси. Много често приемаме храна повече отко [...]

Рекордно второ място на България на Евровизия

Неделя, 14 Май 2017 / Под прожектора
Победител е Салвадор Собрал от Португалия   Българският представител на конкурса Евровизия Кристиян Костов, който представи блестящо песента си "Beautiful Mess", спечели рекордното второ място. Това е най-големият успех на страната ни досега, след като миналата година Поли Геновасе клас [...]