Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Булгарекзит или усещането за Европа

Събота, 09 Юли 2016 / Общество
2235
  • milenakatosheva.wordpress.com

Ползите от присъствието на България в съюза стават все по-абстрактни за хората в държавата

 

 

Към днешна дата „Булгарекзит“ не би се състоял, но Европа се превръща във все по-далечна и абстрактна, или пък нехаресвана от все повече българи. Този извод може да се направи от експресното изследване на Институт „Отворено общество“, което показа, че ако днес в България имаше референдум, 57% от сънародниците ни биха гласували за оставане, а 24% - за излизане от съюза. Доверието обаче видимо намалява, а с това и антиевропейските настроения видимо се усилват - на същия въпрос през 2013 г. 70% от анкетираните са отговорили положително за членството на България в ЕС, а 14% - отрицателно.
Българите продължават да имат три пъти по-високо ниво на доверие в европейските институции, отколкото в българските. 22% от участвалите в допитването обаче нямат доверие нито на едните, нито на другите.
Според проучването 22% биха гласували за антиевропейска партия, а 58% - не. През 2013 г. привържениците на анти-европейските партии са били едва 11,5%, през 2014 г. - 15%, през 2015 г. - 17%.
75% от българите виждат най-голяма полза от членството в ЕС в свободното движение на хора, стоки и услуги при средно 55% за ЕС като цяло. 

Погледнати през отношението към Евросъюза, в крайна сметка българите виждат все повече разочарование, отколкото ползи – все още има някаква надежда, че дисциплината, която бихме искали от собствените си министри и институции, евентуално може да бъде наложена отвън. Но след като вече имаме опит с присъствието в съюза, в който БГ институциите изобретиха БГ модел за заобикаляне на единните правила, все повече хора са разочаровани - очевидно нещата не се случват както сме се надявали.

 

 

Вместо това въпреки ползите от пазарите на ЕС, усещането в България е за все по-голямо обедняване – и това е най-излъганата надежда на хората – надеждата, че присъединяването на България към „клуба на богатите“ автоматично ще донесе благоденствие.

Все пак усещането за ЕС е по-осезаемо в градовете – подкрепата за членство в съюза е най-голяма в София (62.7%) и областните градове (62%) и по-ниска в селата (53%) и особено в малките градове. По подобен начин се разпределя е доверието в европейските институции – най-голямо е в градовете и най-ниско в селата. Защото в градовете и чисто физическата полза от еврофондовете е по-видима, и бизнесът има много повече допирни точки с партньори и институции в Западна Европа, и хората имат повече възможности да пътуват или да изпратят децата си да учат в някоя от европейските държави.

В малките населени места, където нито български, нито друг европейски политик е стъпвал, цялата тема остава твърде далеч от живота на хората и доколкото го има усещането за Евросъюза, то се измерва през очите на някой близък, заминал на гурбет. По селата и малките градове ЕС много често означава евтин внос на домати и краставици и изхвърлена развалена продукция от собствената нива (не че евтиният внос е само от съюза, но хората са чувствителни на тема субсидии). Там ЕС не храни хората, напротив – виновен им е, че остават гладни. И много от тях са оставили вече и надеждата, че може нещо да промени – за какво ти е ремонтирано читалище например, когато децата ти отдавна са напуснали родния край, а на масата имаш предимно това, което градушката не е успяла да съсипе.

 

 

В този ред на мисли младите (18-29 години) са сред най-силните привърженици на членството в ЕС с 67,2%, което е логично заради по-големите перспективи да напуснат България. С увеличаване на възрастта намалява подкрепата за членството.
Степента на образование също е фактор, като близо 66% от хората с висше образование подкрепят членството в ЕС при средно 57% за страната. Около 55% от хората със средно образование биха гласували за ЕС, като подкрепата спада до около 47% сред тези с основно, начално или по-ниско.

Дали това е добра или лоша новина? Ами, ако приемем, че въпреки скептицизма България все още има несравнимо повече ползи, отколкото негативи от членството си в съюза, новината е добра. Но с отслабването на усещането за ЕС, се засилва усещането за „Булгарекзит“ - на масата вкъщи и в душата на онези, чийто живот става все по-беден и отчаян. И това изобщо не е добра новина...

 

Вижте още:

Не брюкселската бюрокрация, медиите се провалиха 

Опасни кликове 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

България, ЕС, референдум, доверие, институции

Street of Art

Pero Defformero с двама барабанисти в София

Вторник, 27 Септември 2016 / Под прожектора
Концертът е на 1 октомври, билетите са ограничен брой    Pero Defformero отново се завръщат в България. Бандата ще изнесе своя най-грандиозен до момента концерт в емблематичния Club Terminal 1 в центъра на София, обещават от ICreative Events.  Това ще бъде пети [...]

Рекорд за новия сингъл на Ред Хот

Събота, 14 Май 2016 / Под прожектора
Dark Necessities влезе в няколко класации на „Билборд“     Новият сингъл на „Ред Хот Чили Пепърс” веднага влезе в няколко класации на „Билборд” и приближава групата до рекорд на U2. "Dark Necessities" e 30-тият сингъл на групата в алтернативни [...]