Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България е първа по неравенство на доходите в Европа

Понеделник, 01 Юли 2019 / Общество
239
  • unsplash.com
1 / 2

У нас коефициентът на Джини за миналата година е най-висок

 

През 2018 г. в България коефициентът за неравенството на Джини е най-високият в ЕС. Този показател измерва неравенството в доходите в една страна. Това означава, че неравенствата у нас са били най-големи спрямо всяка останала страна.

А в целия свят България има по-висок коефициент на Джини спрямо страни като: Алжир, Бангладеш, Бутан, Босна, Буркина Фасо, Китай, Египет, Етиопия, Габон, Индия, Ирак, Израел, Монголия, Мианмар, Непал, Нигер, Северна Македония, Пакистан, Сиера Леоне, Тунис и Виетнам. В голяма част от изброените страни в момента има военни действия или някакъв тип масови безредици, но въпреки това, те имат по-малък проблем с неравенствата, отколкото България, ако гледаме коефициента на Джини.

Големият проблем на България е, че тя е сред първите във всички възможни индикатори за бедност и неравенство. Когато бедността и неравенството са само в едно измерение, може да го считаме за по-малко рисково. В България обаче сме с най-високи нива на монетарна бедност, с най-високо ниво на социална депривация, ние сме „първенци” по коефициент на Джини (индекс на неравенството), ние сме първи по съотношение на дохода на горните и долните 20% от населението в ЕС. Сега съотношението между 20-те процента от населението с най-високи доходи към 20-те процента от населението с най-ниски е 8,2 към 1, като се увеличава непрекъснато в последните години.

 

По-нисък ДДС ще раздвижи икономиката

 

Необясним е отказът от намалени ставки на ДДС в България за основни хранителни стоки, лекарства и учебници. Това е повсеместно използвана мярка от всички останали страни членки на ЕС като важен инструмент за ограничаване на подоходното неравенство и защита от крайна бедност на ниско доходните групи от населението.

А в България неравенството е с екстремални измерения и с последици върху икономиката.

 

Вижте още:

Бедността в числа

Разликата между регионите се задълбочава

Ножицата на стандарта

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

доходи, неравенство в доходите, Коефициент на Джини, икономика, заплати

StreetInside

Фондация Карол знание ще подкрепя българската наука

Четвъртък, 01 Февуари 2018 / Кариера
  Организацията отпуска годишни стипендии в подкрепа работата на български изследователи   Финансовата група „Карол“ стартира фондация в подкрепа на българската наука. Карол знание ще подпомага български научни проекти с практическо приложение и талантливи млади учени [...]

Сами и щастливи

Понеделник, 14 Март 2016 / Към себе си
  Десет удивителни неща, които се случват, когато се научим да се наслаждаваме на самотата   За някои хора самотата е изпитание. Вместо да се чувстват спокойни и ведри, липсата на други хора около тях, им носи чувство на тревожност, самота и изоставяне. Ако това описва вашата реа [...]