Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България и Македония подписаха исторически договор

Вторник, 01 Август 2017 / Общество
319
  • Пресцентър на правителството
  • Пресцентър на правителството
1 / 2

 

Две държави с обща история оставят споровете зад гърба си, за да гледат към общото си бъдеще в ЕС

 

България и Македония подписаха исторически договор за добросъседство, с който оставят споровете за общото си минало зад гърба си и поглеждат към общото си бъдеще. Тази заявка направиха премиерите на България и Македония на официалната церемония по парафирането на документа. Освен ползата от общите икономически проекти, политическата подкрепа, която България дава на Македония, е знак за отхвърляне на македонизма и заявка за нормализиране на отношенията на Балканите. 

„Този договор е общ успех и общ принос за стабилността на държавите в региона. Този договор е пример за сътрудничество в региона. Видяхме в правителството на България конструктивен партньор“, заяви премиерът на Македония Зоран Заев.

„Не знам дали за първи път, но между нашите две държави, без ментори и посредници сме стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало. Това ни прави силни, независим и значими. Гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш, затова ние решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 години резултатите от тази среща ще бъдат видни за двете държави“, каза българският премиер Бойко Борисов.

Българският премиер счита, че договорът е гаранция за просперитет. Той даде за пример България и посочи инфраструктурни проекти, чрез които са подобрени пътищата в България; както и увеличение на пътникопотока по новите отсечки.
„Всички сме си дали сметка, че с днешния договор, с двата меморандума има по-добра перспектива – той не е насочен срещу никого, а е само за добро”, подчерта Бойко Борисов.

 

В България съществува широк политически консенсус относно подписването с Република Македония на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Недвусмислен израз на желанието за отваряне на нова страница в отношенията между двете държави е категоричната подкрепа на парламента, изразена в единодушно приетата от народните представители на 27 юли т. г. декларация, заяви министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери.

 

В документа е записано, че нито една от договарящите страни няма да позволи нейната територия да бъде използвана срещу другата. Македония потвърждава, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на България. Двете договарящи се страни ще предприемат ефективни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда, насочена към подстрекателство на насилие, омраза. Ще бъде създадена съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси относно тълкуването на историческите събития. Тя ще бъде на паритетен принцип и ще представя ежегодни доклади за своята работа. България и Македония ще организират съвместни чествания на исторически събития и личности, като те ще бъдат насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности, е записано още в проектодоговора. Договорът за добросъседство между България и Македония предвижда още сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, сътрудничество на ниво местни власти, осигуряване на широко движение на стоки, услуги и капитали и разширяване на туристическия обмен. Договорът е безсрочен, като може да бъде променян само с писменото съгласие на двете държави.

Българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София – Перник – Радомир – македонска граница до 2027 г. Република Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка – Деве баир – българска граница до края на 2025 г. Ще се проучват и възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете страни.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Договор за добросъседство, България, Македония, Бойко Борисов, Зоран Заев

StreetView

В света на хобитите

Събота, 24 Февуари 2018 / Места
    Независимо дали обичате „Властелинът на пръстените“ или не, селцето на хобитите е място, което няма как да не ви хареса. Намира се в град Матамата в Нова Зеландия.       Хобитън е построен през 1998 година по повод снимките на филма и е отворен [...]

Крави с очила дават повече мляко

Четвъртък, 28 Ноември 2019 / Приключения
Изследвания установили, че пасторалните пейзажи увеличавали продукцията им     Както при яйцата на щастливите кокошки, така и при кравите ведрата и красива обстановка наоколо допринася за по-голямото количество и качество на млякото, разбира се, и на тяхното мляко. Затова фермер от [...]