Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България купува две летящи линейки

Четвъртък, 20 Февуари 2020 / Общество
191
  • БГНЕС

Правителството отпуска 20 млн. лева по оперативна програма

 

България ще закупи две хеликоптерни линейки, съобщи в парламента заместни-кминистърът на регионалното развитие Деница Николова, цитирана от БГНЕС. За целта правителството отпуска 20 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“. С европейските средства ще бъде изградена съпътстващата инфраструктура в страната.

Николова уточни, че до месец ще стартира конкурсната процедура за доставчик. На този етап министерството не си е поставило крайни срокове по проекта.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев уточни, че доставката на подобни хеликоптери отнема поне година и половина. „Безкрайно щастлив съм, че успях да дочакам тази новина. Очевидно намеренията са да се случат нещата бързо. Предстои обаче, страшно много работа в много аспекти, включително и организационни“, посочи Нешев.

 

Именно директорът на ПСС първи алармира за нуждата от медицински хеликоптери през лятото на 2019 г. след няколко спасителни акции в планината. Тогава той обясни, че военните хеликоптери са подходящи за търсене на бедстващи хора високо в планината или да се транспортират голям брой планински спасители. Но по света се използват съвсем друг тип машини, оборудвани във вид на линейка, известни като ХЕМС.

Въздушните линейки са незаменими най-вече при автомобилни катастрофи и инциденти далеч от населените места, когато пострадалите трябва да стигнат до спешен център в рамките на час. Използването на хеликоптери намалява броя на жертвите с 25 - 30%, показват статистиките, което за България означава близо 180 спасени човешки живота годишно само от инциденти на пътя, изчислява „Капитал“.

По време на социализма в България са се поддържали четири самолета-болници и два специални хеликоптера, базирани в Пловдив, за облитания по планините. След демократичните промени своя машина за кратко поддържа застрахователят ДЗИ. Оттогава насам за мисии са се ползвали военни машини, но при извънреден режим.

Другата инициатива за хеликоптерно спасяване също е частна - на българската "Хели ер", която преди пет години купува две машини втора употреба от Швейцария. Планът е включвал покупка и на трета, за да може да се изпраща помощ в която и да било част от страната до трийстата минута от обаждането. За частично покриване на постоянните разходи по поддръжката на хеликоптерите компанията сключва договор със застрахователя "Лев инс", а с Планинската спасителна служба се договаря ползването на машини при заплащане на разходите за летателен час. Прави се опит за привличане и на държавата, но хеликоптерите така и не са включени в системата на Спешната помощ.

Тъй като хеликоптерите не се ползват достатъчно, за да покрият разходите по поддържането, фирмата се отказва от инициативата.

 

Вижте още:

Всички нови линейки ще имат паник бутони

Как лекарите изпревариха чиновниците

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хеликоптер, спешна помощ, линейка, транспорт, здравеопазване, спасителна служба

StreetView

Кукенхоф - Градината на лалетата

Петък, 14 Април 2017 / Места
Когато луковиците попадат в Холандия, настъпва такава истерия, че се надува най-големият балон на пазара на цветя, познат в света изобщо   Кукенхоф е най-красивата пролетна градина в света със столетна традиция в отглеждането на лалета. Кукенхоф означава Кухненска градина – по в [...]

Призрачни места: Замъците в Болу

Събота, 19 Януари 2019 / Места
Проектът е на стойност 200 млн. долара, но няма достатъчно купувачи   Стотици изкуствени замъци, построени за богатите инвеститори от Персийския залив, стоят празни в недовършено ваканционно селище в Турция. Проектът Burj Al Babas в северната провинция Болу започва през 2014 г., но&nbs [...]