Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България може да бъде осъдена заради веригите на Иванчева

Четвъртък, 02 Август 2018 / Общество
262
  • сн. Мария Николаева, Facebook

 

Според юристи е недопустимо обвиняем да бъде изтезаван по този начин

 

Не само грозно и укоримо, но и абсолютно незаконно – така адв. Марин Марковски определи в студиото на „Тази сутрин” по bTV решението кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева да бъде изпратена на лекар под конвой и с вериги на ръцете и краката. Кадритена окованата Иванчева предизвикаха възмущение в социалните мрежи. Голяма част от коментарите посочват, че става въпрос за човек, който е подсъдим за корупция, а не осъден или обвинен в убийство например, както и че много от осъдените за тежки престъпления не само не са били третирани по този начин по време на арестите, а и много след като са били осъдени, са били на свобода. Показният арест и последващото отношение на полицейските власти към кмета на „Младост“ оставя впечатлението, че тя се ползва за назидание и предупреждение, пишат гневни потребители във Facebook.

„Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това жестоко, нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението”, коментира защитникът на Иванчева адв. Марковски.

Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги, а освен това говорим за човек със съмнения за подкуп, а не за извършител на убийство.

Той посочи, че по-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата – според инструкция, приета през март тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите й присъства надзирател.

Това е „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”, категоричен е Бонгалов пред bTV. Той подчерта, че не става дума само за Иванчева – тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките над 400 арестанти на „Г.М.Димитров”. Става въпрос за общо близо 1000 души, които могат да си потърсят правата в Европейския съд за правата на човека.

„Доживотните ги извеждаме без белезници (след осъдително решение на ЕСПЧ – б.р.), но продължаваме да извеждаме в специализирания арест и на „Г.М.Димитров” невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, коментира бившият зам.-министър.

Според Марковски прокуратурата бърза да вкара обвинителния акт в съда, „понеже се страхува, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда”.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Десислава Иванчева, вериги, пранги, арест, болница, Европейски съд за правата на човека, Марин Марковски

StreetView

НАСА откри водород на спътник на Сатурн

Четвъртък, 13 Април 2017 / Места
На Енцелад има почти всички елементи, нужни за зараждането на живот   НАСА е открила водород на Енцелад (Enceladus) – един от спътниците на Сатурн. Откритието е направено благодарение на апарата „Касини“, който обикаля около планетата, съобщи bTV. Спътниците на С [...]

Туристите в Париж ще трябва да ходят пеша

Събота, 06 Юли 2019 / Места
Кметството на френската столица забаранява туристическите автобуси    Френската столица Париж забранява туристическите автобуси в центъра на града заради замърсяването на въздуха от дизеловите двигатели. Жан-Франсоа Мартен от кметството в Париж казва за Ройтерс, че туристическите [...]