Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България наруши човешки права

Четвъртък, 11 Август 2016 / Общество
1371
  • clubz.bg

 

Протестна мрежа настоя за оставката на правителството заради депортирането на турския гражданин Абдуллах Бююк

 

Нарушаването на международно легитимирани човешки права е рубикон за политическата ни действителност. След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста "Ватерлоо" в Лондон доживяхме и есктрадиция на политически мигрант от нашата страна, независимо от решенията на компетентните съдебни институции. Това пише в позиция на „Протестна мрежа“ по повод депортирането турския гражданин Абдуллах Бююк. 

 

„България депортира човек в Турция, по искане на режима там, режим, който суспендира Европейската Конвенция за Защита Правата на Човека и настоява да върне смъртното наказание, за да се саморазправи с опонентите си. 

Действията на българската МВР администрация са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона“, пишат от Протестна мрежа.

Те подчертават, че отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Не по-малка е отговорността на парламентарно представените партии и особено тези от управляващото мнозинство, които подкрепят авторитарния режим в съседна Турция, и които, мълчаливо или не, са спомогнали да се достигне този нов срам в най-новата ни история.

Експулсацията на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно и е в нарушение на международното право и Конституцията на България, заяви омбудсманът Мая Манолова. Манолова обяви, че нито тя, нито Българският хелзински комитет са били уведомени и за останалите 31 подобни експлусирания на турски граждани от началото на годината и заяви, че ще отправи препоръка до МВР да изпълняват своето законово задължение да информират омбудсмана и правозащитните организации, с които имат споразумение за изпълнението на подобни административни мерки.

 

 

„Подкрепяме всеки порив на свобода срещу авторитарен режим, където и да е по света. Настояваме за пореден път за оставка на цялото правителство, поставило България в унизително и срамно положение“, пишат от Протестна мрежа.

„Случайно или не, в рамките на последните десетина дни, съвпадащи точно с периода между двете изказвания на турският външен министър Мевлют Чавушоглу, че България ще предаде на Турция Бююк, на него първо му е отказано политическо убежище от президентството, след това дирекция "Миграция" в МВР е издала заповед за принудителното му отвеждане с предвидено незабавно изпълнение, а ден след това патрул на СДВР го спрял за "рутинна проверка". Серия от съвпадения, които на фона на окончателно отказаната от САС екстрадиция на Бююк през март, изглеждат като опит на българската държава да изпълни на всяка цена исканията на Анкара. Макар и това официално да се отрича от правителството“, коментира Mediapool.

"Изпращаме го в родната му страна, където е семейството му." Така заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев отговори на въпрос на журналист в четвъртък – дали родните власти не се притесняват, че са бързали много да върнат в Турция обявеният от външния министър на Турция за "предател". За договорка между София и Анкара отрече и външният министър Румяна Бъчварова.


Официалният 3-месечен срок, в който гюленистът Абдуллах Бююк е имал право да пребивава в България без да има някакъв статут, е изтекъл докато той е чакал отговор от президентството на молбата му за предоставяне на политическо убежище. Това става ясно от отговор на администрацията на държавния глава по запитване на Mediapool във връзка с отказаното убежище на бизнесмена, когото МВР предаде принудително на Турция.

Той подава молбата си до президентството още на 24 февруари, веднага след като пристига в България, бягайки от властите в южната ни съседка. По неофициална информация мотивът за искането му е бил, че е "политически неудобен и преследван в родината му".

Процедурата по проверката на турския гражданин отнема цели 5 месеца, като убежище му е отказано на 27 юли – само 12 дни след опита за военен преврат в южната ни съседка, за когото режимът на президента Реджеп Таийп Ердоган обвинява ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Абдуллах Бююк, експулсация, Турция, България

StreetView

Следваща цел: Марс

Вторник, 16 Януари 2018 / Приключения
Основателят на Mars One Бас Лансдорп ще изнесе публична лекция в София на 23 март   Над 100 човека вече са избрани да отпътуват за Марс и да поставят началото на един нов свят – за себе си и за човечеството. Сред тях са Илън Мъск, Стивън Хокинг, Бъз Олдрин и други от най-светлите [...]

800 км на ски през Арктика

Петък, 22 Февуари 2019 / Приключения
След по-малко от месец започва най-дългата самостоятелна българска  полярна експедиция   800 км през Швеция, Финландия и Норвегия – това е маршрутът на най-дългата българска самостоятелна полярна експедиция, предприемана досега. В началото на март  фотографа и гид на арк [...]