Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България не е мишена, но може да стане домакин на опасни хора

Вторник, 19 Юли 2016 / Общество
2273
  • проф. Антоанета Христова е политически психолог, директор на Института за изследване на населението и човека в БАН

 

Предполагам, че няма пряка опасност за страната, но трябва изключително силен контрол от службите за сигурност, казва проф. Антоанета Христова

 

Зачестяващите терористични нападения в Европа засилват страховете, че и България може да стане жертва на подобна атака. 85% от българите вярват, че страната ни е заплашена от терористи, показва национално представително изследване на социолозите от "Тренд", проведено в периода 2 - 11 юли. Почти същият е делът на анкетираните, които се боят от радикален ислям (84%) и нова бежанска вълна (82%). И трите заплахи до голяма степен са свързани с нарастващите в последните години страхове заради проблемите в Близкия изток, констатират социолозите.


Проф. Христова, социологическо проучване показва, че 85% от българите вярват, че страната ни е заплашена от терористи – и това е преди атентата в Ница. Изненада ли е този резултат?

 

Първо, по принцип нагласата на по-голямата част от хората в България е, че у нас не може да се случи тероризъм, че няма пряка заплаха. Защото някъде на сравнително ниво се оценява, че основните терористични актове са във Франция, Белгия, Турция - тоест в страни, които са много пряко свързани с войната на Ислямска държава. Става въпрос за държави, които са свързани с проблемите на интеграцията на малцинствата от бившите арабски колонии в бившите колонизиращи страни. Там, където интеграционната политика, както е във Франция, се определя от хора набутани в гета. В бившите колонии труда е бил напълно обезценен, не са реализирани цивилизационни политики, приети са милиони имигранти, които набутани в гета развиват високо ниво на неудовлетвореност. Когато подобно преживяване се свърже с идеология - в случая даже и с цяла държава – Ислямска държава и с хора, които са се обединили около това да налагат нова воля и нова представа за света - се превръща в терористично поведение. Това е изследван феномен, не е нищо ново в света на тероризма.

Това, което българинът вижда, е че по някакъв начин България до този момент не се вписва в профила на страните, към които се проявява агресия. Точно обратното – ние сме страна, която е преживявала негативи – понасяла е последиците от политиката на големите сили. Затова и като че ли пряката заплаха не се оценява много високо. В този смисъл отговорът 85% е необясним. Осъзнато разбираме, че бихме понесли странични ефекти, но не целенасочена цел на тероризъм. Ако попитаме хората обаче дали държавата ни е директно заплашена, всеки един човек, независимо от неговото ниво на стрес по темата, ще ви отговори с „да“, защото разпространеното мнение е, че щом ние сме в глобалния свят, то и неговите проблеми могат да ни ударят. Така можем да си обясним резултата на проучването.

 

 

 

Самият терористичен акт в Ница обаче поставя въпроса дали някой около нас няма да изпадне в депресия, да се качи на камион и да започне да гази хората...

 

Начинът, по който хората се справят в България с недоволството и неудовлетвореността си, е много по-различен. Вие знаете, че при нас са рязко повишени нивата на консумация на алкохол, на наркотици – като начин, по който човек бяга от действителността. Агресията е друг вид при нас. Агресията, която срещаме, е по-скоро един срещу друг, тя е свързана с отношенията в семейството, с хората на улицата, с липсата на толерантност. В случая в Ница говорим за по-силна идентификация. Когато говорим за асоцииране с тероризъм, това означава, че проблемният човек трябва много силно да направи връзка между собствения си преживелищен опит и идеологията на някоя от терористичните групи. Така че, трябва още едно ниво на себесвързване с тези организации, за да кажем, че рискуваме такъв човек да се прояви сред българите. Определено той трябва да има някакъв произход, някаква по-далечна връзка с желанието си да накаже държавата и съответната култура. България не предполага такъв тип агресия. У нас агресията е автоагресия, което е много страшно и точно толкова страшно, колкото и другото, но все пак убива този, който го преживява, не убива околните...

 

В същото време обаче бежанският поток към България се засилва. Все пак не е ли възможно България да попадне сред мишените? Адекватни ли са според вас мерките, които се взимат?

 

България може, както се случи в Бургас, да попадне сред мишените като „обиране” на страничните ефекти, като случайно попадение – целта не да бъде България и българските граждани, но присъствие на цел (на терористичните организации) може да превърне ситуацията в рискова. Затова и по-високият контрол е задължителен, и строгият контрол на границите е задължителен. Защото без да искаме можем просто да станем домакин на опасни хора и на целеви групи за тероризма. Тази превенция е вече в ръцете на МВР.

 

Какво трябва да прави всеки от нас? Как изглежда този проблем през очите на обикновения човек?

 

Отделният човек много малко може да направи. Единствено може чрез кампании, и то медийни кампании, да се фокусира вниманието към всичко, което представлява риск – куфарчета, засилване на контрола по летищата, наистина реално функицониране на контрола, а не днес има контрол, утре няма – което е на практика (така е и във Франция, така е и в Истанбул...). Затова този постоянен контрол, при който вниманието не се отклонява, е нещо, което наистина трябва да се превърне в ежедневие.

Другото, което е свързано с личното справяне, е сложен проблем. Аз съм сигурна като психолог, че има хора, които са повишили тревожността си за пътуване със самолет, или за пътуване към определени дестинации. Как човек се справя с това? Всеки различно в зависимост от различните стратегии за справяне със стреса, които има всеки човек – може да бъде с пренебрегване, може да бъде със засилване на тревожността и повишено внимание...Но човешката природа е такава, че човек не може да се откаже от живота, от ежедневието, с което е свикнал. И това ежедневие го кара да поема рисковете. Затова казваме, че държавата и контролните органи са тези, които трябва да се стремят да осигуряват спокойствието на гражданите и да компенсират повишените нива на стрес.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тероризъм, заплаха, страх, сигурност

Street of Hope

Отсъствията ще се извиняват със сегашните бележки

Понеделник, 10 Октомври 2016 / В клас
Междувременно ще се търси друг вариант за доказване, че ученикът не е посещавал училище заради болест    Съществуващата досега форма - медицинска бележка за извиняване на отсъствията на учениците остава в сила до изработването на мерки, които гарантират, че с тях няма да се злоупот [...]

Проблемите започват преди раждането

Събота, 30 Декември 2017 / Родители
  Криворазбраната възпитанизация – за модерните общества и повредените деца*     Възпитанието на детето започва от мисълта на двамата му родители за неговото естествено зачатие, които са представители на двата противоположни пола и се намират в детеродна възраст, и сле [...]