Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България остава на 111-о място по свобода на медиите

Четвъртък, 18 Април 2019 / Общество
222
  • pixabay.com

 

Индексът на „Репортери без граници“ измева усещането на жуналистите, пред нас се наеждат Етиопия и Гамбия

 

България запазва 111-ото място в света в годишния индекс за свободата на медиите, публикуван от организацията „Репортери без граници“. Както и през миналата година страната ни остава на последно място в ЕС и на Балканите.

“България е обект на постоянни критики заради ендемична корупция и неефективността на съдебната система. Журналистите там са мишени както на организираната престъпност, така и на властите, които ги подлагат на тормоз, вместо да ги защитават. През септември 2018 г. полицията арестува двама журналисти от независими медии, докато разследват злоупотреба с еврофондове”, се посочва в доклада на Репортери без граници, който обръща внимание на случая с журналистите Димитър Стоянов от Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project, които бяха задържани за кратко по време на свое разследване за предполагаеми злоупотреби със средства от еврофондовете.

В доклада на Репортерите се споменава и убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе, въпреки че у нас случаят се разглежда като криминален. Този случай е поставен наравно с убийствата на журналисти в Малта и Словакия, което според анализа показва тенденция, валидна за Европа.

Докладът посочва още, че това е особено валидно за онези журналисти, които отразяват корупция, укриване на данъци и злоупотреба с еврофондове, в която често е замесена мафията, а тя е сред най-опасните заплахи за разследващите журналисти.

 

Докладът посочва, че спадът на свободата на изразяване в Европа, наблюдаван чрез индекса на Репортери без граници през последните няколко години, върви ръка за ръка с ерозията на институциите в региона от все по-авторитарните правителства. Що се отнася до убийства, опити за убийства и физически и вербални атаки, европейските журналисти са подложени на много форми на натиск и сплашване и все по-често на съдебния тормоз. Европа продължава да бъде континентът, който най-добре гарантира свободата на изразяване, но работата на разследващите журналисти все повече се възпрепятства, посочват от организацията.

За трета поредна година Норвегия е на първо място в индекса, докато Финландия (нагоре с две места) е заела второ място. Увеличаването на онлайн тормоза е пичина Швеция (трета) да загуби едно място. Четвърта е Холандия, където на двама репортери, разследващи организираната престъпност, им се наложи да живеят под постоянна полицейска закрила.

В две африкански страни е регистрирано значително подобряване на ситуацията. Етиопия напредва с 40 места до 110 място и застава точно пред България, а Гамбия се покачва с 30 места и вече е 92-а.

 

Много авторитарни режими са падат надолу в класацията. Те включват Венецуела (надолу с пет места до 148-а позиция), където журналистите са ставали жертви на арести и насилие от страна на силите за сигурност, както и Русия (надолу с едно, до 149-о), където Кремъл използва арести, обиски и драконовски закони, за да засили натиска върху независими медии и интернет. На дъното на индекса са Виетнам (176-о място), Китай (177-о място), Еритрея (178-о място), а Туркменистан (180) измества Северна Корея (179) от последното място.

В едва 24% от страните, обхванати от индекса, ситуацията със свободата на словото може да бъде определена като добра или много добра, при 26% миналата година. Съединените щати са паднали с три места до 48-о място заради враждебния климат, дължащ се и на реториката, налагана от президента Доналд Тръмп. Никога досега американските журналисти не са били обект на толкова много смъртни заплахи и не са се обръщали към частни охранителни фирми за защита, се посочва в документа. Омразата към медиите е такава, че през юни мъж открива огън в редакцията на вестник в Мериленд, убивайки четирима журналисти и още един служител. Стрелецът многократно е изразявал омразата си към вестника в социалните мрежи, преди в крайна сметка да действа според заплахите си.

В региона Румъния, която в момента председателства Съвета на ЕС, пада с три места до 47-о място. Като пример за потъпкване на медийната свобода се посочва атака срещу журналисти от RISE Project, които бяха подложени на тормоз от властите да разкрият източниците си за разследване за измама с еврофондове. Като основание за настояването си властите използваха Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR). Драстичен спад в класацията регистрира Сърбия (14 места до 90-а позиция). В тази страна разследващи журналисти са подложени на множество физически атаки.

Малта продължава да пада в индекса - с 12 места до 77. В тази страна шепа журналисти се опитват да продължат работата на убитата си колежка Дафне Каруана Галисия, осветлявайки ширещата се корупция и прането на пари, въпреки потискащия и тревожен климат, който все още е белязан от убийството на Каруана Галисия през октомври 2017 г. Освен че трябва да живеят в страх, те са подложени на интензивен съдебен тормоз.

 

В периода от 2002 до 2006 г. страната ни е сред първите 50, движейки се в диапазона от 38 /2002 г./ до 48 /2005 г./ място. Най-добрата ни позиция в този период, който съвпадна със стремежа ни да се интегрираме в ЕС, е през 2003 г., когато сме 34-ти, отбелязва БГНЕС. 

През следващите години, които съвпадат с усилията за приемането ни в ЕС, България все още запазва стабилни позиции сред първите 60. През 2007 и 2008 г. сме съответно на 51-во и 59-о място.

След дисциплиниращите години на предприсъединителните преговори, когато се обръща сериозно внимание на свободата на словото и медиите, следващите 10 години до 2019 г. са белязани от непрекъснат спад и поставяне на антирекорди в европейски и балкански мащаб.

През 2009 г. е регистриран спад с цели 9 места надолу. България е класирана 68-ма. От 2010 г. тенденцията на ежегоден спад със средно по 10 места наведнъж вече става константа:

2010 г. – 70-о място; 2011 г. – 70-о място; 2012 г. – 80-о място; 2013 г. – 87-мо място; 2014 – 100-тно място; 2015 г. – 106-о място; 2016 г. – 113-о място /най-лошо българско постижение/; 2017 г. – 109-о място; 2018 г. – 111-о място.

През 2016 г. е поставен българският антирекорд, когато сме на неблаговидното 113-о място, дължащо се, според „Репортери без граници“, на корупцията, доминираща всички сфери на живота.

Важно е да се има предвид, че индексът на неправителствената организация няма как да измери свободата на изразяване в абсолютна величина, той измерва усещането на журналистите и работещите в медиите. 

„В тежката икономическа ситуация, в която се намират медиите, работещите в тях са особено уязвими от всякакви форми на натиск. Ниското ниво на заплащане и социалната несигурност в сектора доведе до голям отлив на качествени кадри. Допълнително изкривяват средата и опитите на централни и местни власти да си купят медиен комфорт със средства от бюджета или от европейските фондове. Олигархичният модел на медийна собственост става все по-доминиращ и той води до смразяващ ефект върху журналистите, а очернящите кампании, целящи да дискридитират журналисти, са ежедневие. Срещат се заплахи срещу критични журналисти, че ще си изгубят работата, когато медията, в която работят бъде купена от олигарх. Тези заплахи няма как да не бъдат взимани сериозно в условията, в които функционира българският медиен пазар“, отбелязват от Асоциацията на европейските журналисти.

Впрочем последните седмици в България доказват каква е силата на медиите, дори и в страна, поставена на последно място в Европа по свобода на словото. Ефектът върху политическия живот от медийните разкрития от т.нар. “Апартаментгейт” е доказателство, че медиите са изключително ефективни в борбата с корупцията и могат да бъдат сериозен коректив на властта. Заслужава си да се отбележи, че за разлика от предишни пъти, разследването на предполагаемите имотни злоупотреби се случи в няколко медии едновременно и именно тази журналистическа солидарност доведе до значимите резултати, отбелязват от АЕЖ.

 

Вижте още: 

Може ли Европа да „отпуши“ устите на журналистите?

Българите не вярват на медиите

Смъртоносната професия журналист

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

медии, свобода на словото, журналисти, Репортери без граници, Европа, ЕП, ЕК

StreetInside

Забавете темпото

Неделя, 13 Август 2017 / Към себе си
Вместо да "бутилирате" проблемите, излезте навън и си намерете нови каузи   Един от пет човека страда от диагностицирано психическо разстройство. Повечето хора обаче не осъзнават проблемите докато не стане късно. Пренебрегваме емоционалните послания, които ни казват, че нещо не е наре [...]

Илюзията на компромиса

Вторник, 03 Май 2016 / Към себе си
  Обществото си отглежда хора, които вярват, че нямат избор и трябва да се примиряват с неща, от които не са щастливи     Много пъти сме чували как най-трудното нещо за един човек, е това той да остане себе си в свят, в който всеки и всичко се опитва да го промени, да повлия [...]