Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България поиска 160 млн. евро от Европа за охрана на границите

Сряда, 14 Септември 2016 / Общество
864
  • сн. Пресцентър на правителството

Европейският съюз обеща помощ през октомври 

 

България иска да получи незабавно от Европейския съюз 160 млн. евро помощ за охраната на границите си, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той и унгарският му колега Виктор Орбан направиха съвместна проверка на сухопътната и морската ни граница. Борисов ще представи българската позиция на срещата на европейските лидери в Братислава в края на седмицата, на която ще бъде обсъдена кризата с мигрантите.

Орбан, който е един от най-големите противници на европейската солидарност към бежанците, заяви, че Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия и Чехия) ще подкрепи искането на България. "Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС", коментира унгарският премиер.
Лидерите на европейските институции Доналд Туск и Жан Клод Юнкер вече официално се обявиха за отпускането на европейска помощ за България. Председателят на Европейската комисия съобщи, че очаква до края на октомври по границите на България да бъдат разположени още 200 служители на граничната агенция Фронтекс и 50 допълнителни превозни средства, съобщи bTV

Виктор Орбан коментира, че трябва да е ясно, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а на българо-турската граница.А Борисов посочи, че външните граници на Европа са общи и всички държави имат интерес проблемът да бъде решен.
"Няма как една или втора или трета държава да бъдат потърпевши. Това не може да се случи и се надявам много ясно да прозвучи, че това няма да се случи", допълни българският премиер.

И заяви, че настоява да бъде предвидена и помощ за Турция. Анкара заплашва, че няма да изпълнява споразумението с ЕС за реадмисия на мигрантите, ако не получи визови отстъпки.

"Хубаво, лошо – споразумението с Турция работи, мигрантската вълна е в пъти по-малка и вече имаме възможност да я овладеем", коментира той във връзка с обтегнатите отношения между Анкара и Брюксел. 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

граница, Бойко Борисов, Виктор Орбан, бежанци, мигранти

StreetInside

Загадъчни катастрофи: Летящите чинии в Розуел

Неделя, 30 Декември 2018 / На предела
През 1947 година е първият документиран случай на инцидент с НЛО, при който са открити и тела   Документираните случаи на странни явления с неидентифицирани летящи обекти са хиляди в последните години. Голяма част от тях наистина не могат да бъдат обяснени научно. Така остава въпросът [...]

Нестандартните решения за постигане на промяна в бизнеса

Сряда, 20 Април 2016 / Кариера
  Когато разчупиш обстановката, хората по-лесно влизат в ролята на обучавани и възприемат посланията     Как може да стане това? С натрупването на достатъчно опит и рутина, тренингите почват да стават подходящ повод да търсим начин за разчупване на стереотипите. Често заяв [...]