Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България се изкачи в класацията за свободата на словото

Вторник, 03 Май 2022 / Общество
123

Страната ни е на 91 място в сравнение с непрестижното 112-то място, което заемаше в последните години

 

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” и вече заема 91 място, в сравнение със 112 през миналата година, предава БГНЕС. За последен път страната ни е била под 100-но място през 2013 г.

Индексът, който всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Тази медийна поляризация води до увеличаване на разделението вътре в държавите, но и между държавите, отбелязва организацията.  Инвазията на Русия (155 място) в Украйна (106 място) онагледява тази тенденция, тъй като физическата война бе предшествана от пропагандна агресия. Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който използва законодателен арсенал, за да ограничава народа си и да го откъсва от останалия свят, като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията). В Съединените щати медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място. 

Северното трио - Норвегия, Дания и Швеция, заема първите три места в класацията. Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. Макар много медии в тези страни да продължават да бъдат собственост или контролирани от олигарси, отбелязва “Репортери без граници”. Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в ЕС в класацията.

"Молдова и България изпъкват тази година благодарение на смяната на правителството и надеждата, че тя е донесла подобряване положението на журналистите, макар олигарси все още да притежават или контролират медии", се казва в доклада. 

3 май е световният ден на свободата на печата. Той е провъзгласен през 1993 г. от общото събрание на ООН след препоръка, приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. Действията на ЮНЕСКО са в отговор на призив на африкански журналисти, които през същата година приемат декларацията от Виндхук, настояваща за независим печат и плурализъм.

 

Още по темата:

Може ли Европа да „отпуши“ устите на журналистите?

Българите не вярват на медиите

България остава най-корумпираната държава в ЕС

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

свобода на словото, медии, Прозрачност без граници

StreetInside

Как мислят успешните хора

Сряда, 29 Юни 2016 / Кариера
"Оптимизмът е вярата, която води до постижение. Нищо не може да се направи без надежда и увереност. " Хелън Келър     Как може някои хора да постигнт целите си, очевидно без никаква борба, и в същото време да имат спокойна усмивка на лицето си? Замисляли ли сте за това? Изглежда, [...]

Чуйте себе си

Събота, 01 Октомври 2016 / Към себе си
Позволете си да се радвате безусловно, без тази радост да зависи от нещата около вас    Намираме Цвета да провежда час по йога с няколко души на тревата в Градската градина в София. Всички те изпълняват с интерес заръките й и йога упражнения, които на пръв поглед изглеждат непосилн [...]