Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България се включва в мрежа от суперкомпютри за 1 млрд. евро

Понеделник, 17 Юни 2019 / Общество
596
  • pixabay.com

Инвестицията на София ще е 12 млн. евро

 

България се включва в мрежа от 8 държави, на чиито територии ще бъдат разположени евопейски суперкомпютри. Свръхбързите машини ще могат да бъдат използвани за иновации във всички сфери на икономиката и медицината, стана ясно след среща в Министерски съвет, на която е обсъдена инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

Конкретика как точно ще бъде използван супемашината не беше дадена, но стана ясно, че нейните сървъри ще са на територията на София Тех Парк.

Еврокомисарят Мария Габриел обясни, че общата инвестиция е 1 млрд., от тях 486 млн. са от ЕК, останалите са от държавите-членки и частните партньори. Проектът конкретно за България е 18 млн. евро, като 12 са от България и още 6 от ЕК. До края на 2020 г. те трябва да бъдат вече оперативни и действащи.

“Ние ще вложим заедно с ЕК близо 40 млн. в Teхнопарка. Ние просто даваме едно работно място, което 24 часа в денонощието работи”, каза той. Борисов посочи, че тези машини правят 4 млрд. операции за секунда. „Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, и на части, и на цели автомобили, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи в най-различни видове среди, натоварвания и подобни, при катастрофи как биха действали, ако щете мостовете на магистралите, и не само магистралите, сградите как биха реагирали, сиреч целият строителен бранш”, бяха сред нещата, които Борисов изброи. Той констатира огромни възможности. „Така че ние ще дадем работно място на всеки, който има желание, надали мога да изброя всички сфери, защото той е приложим във всички сфери, 24 часа в денонощието да може да бъде използван“, обясни Борисов.

Премиерът подчерта, че в Източна Европа няма такива машини. „Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката, високите технологии. Всяко нещо може да бъде тествано по най-добрия начин и гарантирано веднага за пазара, така че внедряването на пазара да стане възможно най-бързо. Така, че от наша страна това ще бъде направено и сградата, и разположението на машините ще бъде в Технопарка“, каза още премиерът.

БГНЕС припомня, че премиерът Бойко Борисов даде категоричната си подкрепа за този процес още в началната му фаза, когато в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа през април миналата година. Министър-председателят приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите. Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Инициативата е давана като добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, който стимулира иновациите и засилва конкурентоспособността. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области – от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

 

Вижте още:

Българин получи "Оскар" за технологии

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

суперкомпютър, IT, технологии

Street of Art

Мюсли – здравословното може да бъде и вкусно

Петък, 19 Януари 2018 / Хранене и Здраве
Диетична и зареждаща с енергия храна, тази закуска всъщност е създадена с лечебни цели    Мюсли е хранителна смес от различни ядки – овесени, пшеничени, а също царевични люспи, сушени плодове, орехи и др. Мюслито е измислено през 1900 г. от швейцарския лекар Максимилиян Бирхе [...]

Наночастици възстановяват сърдечния мускул

Събота, 30 Април 2022 / Хранене и Здраве
Биолозите планират да тестват някои от вариациите на РНК терапията   Молекулярни биолози от Нидерландия създадоха мастни наночастици, които могат да проникнат в сърдечните клетки след исхемия и да стимулират работата на гените, които предпазват клетките от смърт и също така ускоряват въ [...]