Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България ще е втора по икономически растеж в Европа

Четвъртък, 11 Май 2017 / Общество
223
  • economy.bg

Преди нас ще е само Унгария, ако се сбъдне прогнозата на Уникредит

 

През 2017 година България ще отбележи ръст на икономиката с 3,9%, като по този показател ще се нареди на второ място в Европа. Това показва дoĸлaдът зa cъcтoяниeтo нa бaнĸoвaтa cиcтeмa в региона The CEE Banking Outlook на УниКредит Булбанк.

Същият темп на растеж се очаква да отбележи и Румъния, а преди нас е единствено Унгария с прогнозиран ръст от 4 на сто.

Икономическата среда, в която банките оперират в Централна и Източна Европа, се развива в положителна посока, пише още в изследването. През 2017 г. За първи път след кризата от 2008-2009 г. се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) в повечето страни от региона да има стабилен темп на растеж около и над 3%.

От доклада става ясно още, че банковият сектор в региона на ЦИЕ постига по-добра доходност в сравнение с този в Западна Европа, но той има и различна структура на риска.

Добри новини има и за кредитирането, което също отбелязва ръст, макар и минимален. Активността на банките обаче е ключова за развитието на икономиката. Прогнозата е, че през тази и следващата година кредитите у нас ще се увеличат с около 4 на сто. Делът на лошите кредити намалява до 12,8%.

"Πpeз cлeдвaщитe двe гoдини в пoчти вcичĸи дъpжaви ce oчaĸвa pъcт нa ĸpeдитиpaнeтo c пoвишaвaнe нa тeмпa. Дeлът нa нeoбcлyжвaнитe зaeми ce oчaĸвa дa нaмaлee oщe и peнтaбилнocттa нa бaнĸoвия ceĸтop дa ocтaнe пo-виcoĸa oт тaзи в Зaпaднa Eвpoпa", посочва дoĸлaдът.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, растеж, кредитиране, УниКредит Булбанк

StreetView

26-ата българска експедиция потегля към Студения юг

Сряда, 13 Декември 2017 / Приключения
Антарктида е като друга планета, без надеждна екипировка може и да не оживееш, казва проф. Христо Пимпирев:   На 13 декември 2017 г. професор Христо Пимпирев потегля от София към остров Ливингстън за 26-ата българска антарктическа експедиция. Именитият български учен и полярен изследо [...]

Различният туризъм

Събота, 21 Май 2016 / Места
  В селата около Банско ще ви помогнат да се върнете към корените си    Селата пазят живата история на България. В село Добърско са запазени уникални за България народни традиции и хората тук с радост ги показват на туристите. На всички по-големи празници се пеят водичните пе [...]