Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България ще е втора по икономически растеж в Европа

Четвъртък, 11 Май 2017 / Общество
259
  • economy.bg

Преди нас ще е само Унгария, ако се сбъдне прогнозата на Уникредит

 

През 2017 година България ще отбележи ръст на икономиката с 3,9%, като по този показател ще се нареди на второ място в Европа. Това показва дoĸлaдът зa cъcтoяниeтo нa бaнĸoвaтa cиcтeмa в региона The CEE Banking Outlook на УниКредит Булбанк.

Същият темп на растеж се очаква да отбележи и Румъния, а преди нас е единствено Унгария с прогнозиран ръст от 4 на сто.

Икономическата среда, в която банките оперират в Централна и Източна Европа, се развива в положителна посока, пише още в изследването. През 2017 г. За първи път след кризата от 2008-2009 г. се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) в повечето страни от региона да има стабилен темп на растеж около и над 3%.

От доклада става ясно още, че банковият сектор в региона на ЦИЕ постига по-добра доходност в сравнение с този в Западна Европа, но той има и различна структура на риска.

Добри новини има и за кредитирането, което също отбелязва ръст, макар и минимален. Активността на банките обаче е ключова за развитието на икономиката. Прогнозата е, че през тази и следващата година кредитите у нас ще се увеличат с около 4 на сто. Делът на лошите кредити намалява до 12,8%.

"Πpeз cлeдвaщитe двe гoдини в пoчти вcичĸи дъpжaви ce oчaĸвa pъcт нa ĸpeдитиpaнeтo c пoвишaвaнe нa тeмпa. Дeлът нa нeoбcлyжвaнитe зaeми ce oчaĸвa дa нaмaлee oщe и peнтaбилнocттa нa бaнĸoвия ceĸтop дa ocтaнe пo-виcoĸa oт тaзи в Зaпaднa Eвpoпa", посочва дoĸлaдът.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, растеж, кредитиране, УниКредит Булбанк

Street of Hope

Проблемите започват преди раждането

Събота, 30 Декември 2017 / Родители
  Криворазбраната възпитанизация – за модерните общества и повредените деца*     Възпитанието на детето започва от мисълта на двамата му родители за неговото естествено зачатие, които са представители на двата противоположни пола и се намират в детеродна възраст, и сле [...]

Как детските въпроси да намерят истински ценни отговори?

Събота, 14 Декември 2019 / Родители
В дизайн мисленето всичко започва с по-доброто познаване на хората, ситуацията и средата им   Първа година съм в университета и е първи час по История на политическите идеи с един чудесен професор по арабистика. Аз нещо не можах да се ориентирам и вдигам ръка. [...]