Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българинът - материалист, който не държи да спазва законите

Четвъртък, 06 Юни 2019 / Общество
145
  • pixabay.com

80% от сънародниците ни се стремят към материални блага, но все пак повечето не биха погазили законите 

 

За 81% от българите най-важното е постигането на материални блага, а пък 56,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да имат материална или друга полза.

На обратната страна, обаче, са останалите 43,1%, които имат явни нагласи за неспазване на законодателството, и ако не се страхуваха от последствията, лесно биха нарушили нормите. Това показват резултатите от проект ”Икономиката в сянка като девиантна практика” на екип от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, съобщава БГНЕС.

Резултатите от изследването показват, че едва 32% от попитаните смятат, че законите в страната са добре написани и лесно приложими на практика. Според авторите на изследването това е знак, че българското общество е с нараснала критичност към народните представители като законодателен орган, и към законите като правни норми. Резултатите от това проучване показват, че по-голямата част от обществото вече поставя условие – законите ще бъдат спазвани, ако са адекватни, обслужват интереса на обществто и са приложими на практика, показва още проучването.

Близо 19.8% от запитаните са абсолютно съгласни, а над 41% – съгласни до известна степен с твърдението, че ако даден закон им пречи, ще намерят начин да го заобиколят и да постигнат своите цели. Почти 53% от българите пък смятат, че докато има хора, които са над законите, в обществото няма да има равнопоставеност. За над 65% от обществото сивата икономика е най-бързият начин да се изкарат пари.

 

Проучването на Института за изследване на обществата и знанието към БАН сочи и още, че работодателите, и дори работниците имат по-голяма склонност да спазват и зачитат законите. А учениците, безработните лица, и дори домакините са по-склонни да имат по-фриволно поведение и открито да не зачитат и спазват настоящото законодателство. Така в обществото се насажда мнението, че неспазването на законите е естествена и логична реакция на евентуалната пълна с пропуски и несъвършенства законова среда.

 

Според изследването в последните години в българското общество могат да се откроят осем социологически типажа според поведението на хората:

 

  • 34% от изследваните се самоопределят като конформисти – т.е. поддават се на натиска на обществото и бързо се съгласяват с него;
  • 6% считат себе си за иноватори;
  • 4% – за хора, които задължително спазват определени повтарящи се ритуали;
  • 10% – за пасивни в социален смисъл;
  • 6% – като бунтари;
  • 16% – като преувеличаващи;
  • 18% – като неутрализатори;
  • и 6% – като особено избухливи.

С изключение на хората, които се поддават на натиска на обществото, останалите модели на поведение представляват отклонение от социално приемливите норми и морални разбирания и склонност към нарушаване на правилата.

Според изследването на учените, това разделение на групите в обществото е в резултат на безнаказаността вследствие на посегателството върху личната собственост, моделите на управление на публичните и частните бизнес процеси в страната. 

 

Вижте още: 

Граждански некомпетентни...

Политика = корупция

Всеки десети плаща под масата за лечение

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

БАН, изследване, проучване, общество, хора, материализъм, закони, законодателство

StreetInside

Изключете известията

Сряда, 07 Юни 2017 / Към себе си
Освободете се от онлайн веригите     Много се оплакваме от разсейването от цифровите технологии и с право. Ако прекарвате прекалено много време в безсмислени имейли и още повече в социалните мрежи, рискувате да спрете да общувате.   Изследване, публикувано преди време в сп. [...]

Убийците на любовта

Неделя, 31 Март 2019 / Към себе си
Какво се случва, когато любовта си отиде?   Малко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вяра [...]