Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българинът - материалист, който не държи да спазва законите

Четвъртък, 06 Юни 2019 / Общество
260
  • pixabay.com

80% от сънародниците ни се стремят към материални блага, но все пак повечето не биха погазили законите 

 

За 81% от българите най-важното е постигането на материални блага, а пък 56,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да имат материална или друга полза.

На обратната страна, обаче, са останалите 43,1%, които имат явни нагласи за неспазване на законодателството, и ако не се страхуваха от последствията, лесно биха нарушили нормите. Това показват резултатите от проект ”Икономиката в сянка като девиантна практика” на екип от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, съобщава БГНЕС.

Резултатите от изследването показват, че едва 32% от попитаните смятат, че законите в страната са добре написани и лесно приложими на практика. Според авторите на изследването това е знак, че българското общество е с нараснала критичност към народните представители като законодателен орган, и към законите като правни норми. Резултатите от това проучване показват, че по-голямата част от обществото вече поставя условие – законите ще бъдат спазвани, ако са адекватни, обслужват интереса на обществто и са приложими на практика, показва още проучването.

Близо 19.8% от запитаните са абсолютно съгласни, а над 41% – съгласни до известна степен с твърдението, че ако даден закон им пречи, ще намерят начин да го заобиколят и да постигнат своите цели. Почти 53% от българите пък смятат, че докато има хора, които са над законите, в обществото няма да има равнопоставеност. За над 65% от обществото сивата икономика е най-бързият начин да се изкарат пари.

 

Проучването на Института за изследване на обществата и знанието към БАН сочи и още, че работодателите, и дори работниците имат по-голяма склонност да спазват и зачитат законите. А учениците, безработните лица, и дори домакините са по-склонни да имат по-фриволно поведение и открито да не зачитат и спазват настоящото законодателство. Така в обществото се насажда мнението, че неспазването на законите е естествена и логична реакция на евентуалната пълна с пропуски и несъвършенства законова среда.

 

Според изследването в последните години в българското общество могат да се откроят осем социологически типажа според поведението на хората:

 

  • 34% от изследваните се самоопределят като конформисти – т.е. поддават се на натиска на обществото и бързо се съгласяват с него;
  • 6% считат себе си за иноватори;
  • 4% – за хора, които задължително спазват определени повтарящи се ритуали;
  • 10% – за пасивни в социален смисъл;
  • 6% – като бунтари;
  • 16% – като преувеличаващи;
  • 18% – като неутрализатори;
  • и 6% – като особено избухливи.

С изключение на хората, които се поддават на натиска на обществото, останалите модели на поведение представляват отклонение от социално приемливите норми и морални разбирания и склонност към нарушаване на правилата.

Според изследването на учените, това разделение на групите в обществото е в резултат на безнаказаността вследствие на посегателството върху личната собственост, моделите на управление на публичните и частните бизнес процеси в страната. 

 

Вижте още: 

Граждански некомпетентни...

Политика = корупция

Всеки десети плаща под масата за лечение

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

БАН, изследване, проучване, общество, хора, материализъм, закони, законодателство

StreetInside

Излекувайте стреса от миналото

Понеделник, 02 Май 2016 / На предела
  Техника за корекция на кармата, която разрушава енергийния ни баланс   Обикновено проблемите ни - емоционални и психически -  се дължат на разбалансиране на енергията ни заради минали събития и подсъзнателния стрес, който трябва да изчистим. Моля вижте Откъде идва ене [...]

Как да разпознаем енергийните вампири

Понеделник, 09 Май 2016 / На предела
    Кой да запазим до себе си и кой да си тръгне – пет знака, че ни смучат енергията и техника за защита   Напоследък много се говори за важността на това да запазим баланса на чакрите си и да се предпазим от енергийни вампири. Когато бяхме деца, всички са ни учили за [...]