Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българите подкрепят тол таксите и електронните винетки

Събота, 07 Април 2018 / Общество
281
  • При тол таксите се плаща за изминато разстояние

 

Системата за електронно таксуване трябва да заработи от 2019 година и да осигури по 1 млрд. лева на година за ремонт на пътища

 

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против. Това показва Национално представително проучване на общественото мнение за новата система на плащане при преминаване през републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проучването е на Exacta Research Group сред 1500 българи в 98 населени места и е направено през февруари – март 2018 г.

 

Системата

 

След многократни обжалвания и скандали със спирането на процедурата, в края на януари най-накрая беше подписан договорът за изработване на системата за електронно таксуване. Изпълнител е австрийската компания „Капш Трафиком“, която спечели поръчката с цена от 150 млн. лева без ДДС. Проектът трябва да е готов за 19 месеца, като фирмата трябва да инсталира 500 терминала за регистриране и издаване на електронни винетки, 100 автомобила за контрол, 100 пункта за претегляне в движение и 500 портала за тол контрол. Компанията ще трябва да изгради и изчислителен център и офис. Тол такси ще се плащат за първокласните, второкласните и третокласните пътища, или за 80% от шосетата в страната, но за леките автомобили промяна в цената няма да има. Те ще продължат да заплащат винетна такса, но по електронен път, като от МРРБ обещаха, че цената им ще се запази. Обмисля се и въвеждането на дневни и уикенд винетки за леките автомобили.

 

Който руши, плаща

 

Близо две трети от българите (69,7%) са на мнение, че е по-справедливо тежкотоварните камиони да плащат за изминато разстояние вместо за време за преминаване, както е в момента.

56,9% от хората смятат, че така пътните инциденти ще намалеят, защото шофьорите на тирове няма да са принудени да бързат. 62,9 % смятат, че тол системата ще повиши приходите и тези пари ще бъдат реинвестирани в пътна инфраструктура и за повишаване на безопасността на движение. Отново над половината (55,8%) са убедени, че отчитането на трафика няма да доведе до забавяне, тъй като няма да се поставят бариери по пътищата, а камери ще засичат номерата на автомобилите. Най-голям процент от запитаните (81,6%), споделят тезата, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат по-високи такси.

По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2017 г. са продадени 7,5 млн. винетни стикери, което е с 736 147 повече от 2016 г. От тях са постъпили общо 352 млн. лв. или с 25 млн. повече от 2016 г. От продажба на винетки за леки автомобили са постъпили 249 млн. лв., а 103 млн. лв. са от продажбата на винетки за ТИР.

На въпрос „Одобрявате ли или не въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили извън магистралите“, 53,1% отговарят с „да“, 12,9% - с „не“, а 34% не могат да преценят.

 

За всички пътища

 

Най-голям процент (28,9%) са на мнение, че тировете трябва да се движат основно по магистрали и първокласни пътища. 28,1% са на мнение, че трябва да минават основно по магистралите, а 18,3% - по всички пътища от републиканската пътна мрежа. Около половината от анкетираните (47,1) обаче казват, че не могат да преценят колко да се плаща за километър от автомобил над 3,5 т.

21,3% одобряват такса от 15 ст./км, 18,6% - 20 ст./км, а 13,1% са за цена от 30 ст. на км. Според 39,9% таксите в България трябва да бъдат близки до тези в държави като Гърция, Сърбия и Унгария.

Договорът за въвеждане на тол системата беше подписан от Агенция „Пътна инфраструктура“ с международния консорциум „КАПШ трафик солюшънс“ на 15 януари 2018 г. Очаква се системата да започне да носи приходи през 2019 г. По предварителни изчисления те ще бъдат най-малко три пъти по-големи от сегашните и ще са около 1 млрд. лв. годишно.

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тол система, тол такси, МРРБ, винетки, ремонт на пътища

Street of Art

Къщички за домашните любимци у дома

Неделя, 12 Март 2017 / Стил
Къде да сложим кучето и котето, за да си има собствено местенце в дома   Всеизвестно е, че за котките всяко място вкъщи може да е легло. Те са способни да спят дори върху отворената врата и да се чувстват удобно там, както и върху  или вътре в гардероби, шкафове и всякакви мебели и [...]

Настроението зависи от храната

Петък, 23 Септември 2016 / Хранене и Здраве
  Кои са храните, които пречат на доброто разположение на духа и кои са тези, които помагат   Мантрата за здравословното хранене не е случайна, защото от това, което даваме на тялото си, зависи физическото и психическото ни здраве. Всички знаем, че шоколадът оправя лошото нас [...]