Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българите подкрепят тол таксите и електронните винетки

Събота, 07 Април 2018 / Общество
189
  • При тол таксите се плаща за изминато разстояние

 

Системата за електронно таксуване трябва да заработи от 2019 година и да осигури по 1 млрд. лева на година за ремонт на пътища

 

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против. Това показва Национално представително проучване на общественото мнение за новата система на плащане при преминаване през републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проучването е на Exacta Research Group сред 1500 българи в 98 населени места и е направено през февруари – март 2018 г.

 

Системата

 

След многократни обжалвания и скандали със спирането на процедурата, в края на януари най-накрая беше подписан договорът за изработване на системата за електронно таксуване. Изпълнител е австрийската компания „Капш Трафиком“, която спечели поръчката с цена от 150 млн. лева без ДДС. Проектът трябва да е готов за 19 месеца, като фирмата трябва да инсталира 500 терминала за регистриране и издаване на електронни винетки, 100 автомобила за контрол, 100 пункта за претегляне в движение и 500 портала за тол контрол. Компанията ще трябва да изгради и изчислителен център и офис. Тол такси ще се плащат за първокласните, второкласните и третокласните пътища, или за 80% от шосетата в страната, но за леките автомобили промяна в цената няма да има. Те ще продължат да заплащат винетна такса, но по електронен път, като от МРРБ обещаха, че цената им ще се запази. Обмисля се и въвеждането на дневни и уикенд винетки за леките автомобили.

 

Който руши, плаща

 

Близо две трети от българите (69,7%) са на мнение, че е по-справедливо тежкотоварните камиони да плащат за изминато разстояние вместо за време за преминаване, както е в момента.

56,9% от хората смятат, че така пътните инциденти ще намалеят, защото шофьорите на тирове няма да са принудени да бързат. 62,9 % смятат, че тол системата ще повиши приходите и тези пари ще бъдат реинвестирани в пътна инфраструктура и за повишаване на безопасността на движение. Отново над половината (55,8%) са убедени, че отчитането на трафика няма да доведе до забавяне, тъй като няма да се поставят бариери по пътищата, а камери ще засичат номерата на автомобилите. Най-голям процент от запитаните (81,6%), споделят тезата, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат по-високи такси.

По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2017 г. са продадени 7,5 млн. винетни стикери, което е с 736 147 повече от 2016 г. От тях са постъпили общо 352 млн. лв. или с 25 млн. повече от 2016 г. От продажба на винетки за леки автомобили са постъпили 249 млн. лв., а 103 млн. лв. са от продажбата на винетки за ТИР.

На въпрос „Одобрявате ли или не въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили извън магистралите“, 53,1% отговарят с „да“, 12,9% - с „не“, а 34% не могат да преценят.

 

За всички пътища

 

Най-голям процент (28,9%) са на мнение, че тировете трябва да се движат основно по магистрали и първокласни пътища. 28,1% са на мнение, че трябва да минават основно по магистралите, а 18,3% - по всички пътища от републиканската пътна мрежа. Около половината от анкетираните (47,1) обаче казват, че не могат да преценят колко да се плаща за километър от автомобил над 3,5 т.

21,3% одобряват такса от 15 ст./км, 18,6% - 20 ст./км, а 13,1% са за цена от 30 ст. на км. Според 39,9% таксите в България трябва да бъдат близки до тези в държави като Гърция, Сърбия и Унгария.

Договорът за въвеждане на тол системата беше подписан от Агенция „Пътна инфраструктура“ с международния консорциум „КАПШ трафик солюшънс“ на 15 януари 2018 г. Очаква се системата да започне да носи приходи през 2019 г. По предварителни изчисления те ще бъдат най-малко три пъти по-големи от сегашните и ще са около 1 млрд. лв. годишно.

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тол система, тол такси, МРРБ, винетки, ремонт на пътища

Street of Hope

Физическата активност подобрява способностите за учене

Четвъртък, 07 Февуари 2019 / Родители
  Как децата да прекарват почивните дни по най-добрия начин?   По време на кратки ваканции през учебната година или когато се слеят няколко почивни дни покрай празниците, децата са много доволни, че не са на училище, но често тези толкова ценни за тях почивни дни преминават в&hell [...]

Хиперактивност или аутизъм

Неделя, 19 Август 2018 / Гласът на детето
  Как да различим двете разстройства на развитието?   Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието е най-често срещаното поведенческо разстройство при децата под 18 години. Като цяло обаче то засяга между 4 и 6% от децата в глобален мащаб, по данни на СЗО. Това е невролог [...]