Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българите поставят жената до печката

Сряда, 22 Ноември 2017 / Общество
280
  • tlc.com

Страната ни е на първо място в ЕС по полови стереотипи, показва изследване на „Евробарометър“

 

Очевидно клишето, че мястото на жената е „боса и бременна до печката“, наслагвано десетилетия в България, е пуснало здрави корени. 81% от сънародниците ни виждат най-важната социална роля на жената в грижата за семейството и домакинството. Ролята на българския мъж пък е да печели прехраната. Това показва проучване на „Евробарометър“ от юни 2017 г. Според изследването българите са на първо място в ЕС по полови стереотипи. В същото време над 60% от анкетираните смятат, че в страната ни е постигнато равноправие между двата пола.

От целия Европейски съюз 54% смятат, че домакинската работа не е най-важната роля на жената.

Над нас по индекс на половите стереотипи се нареждат унгарците (11.3%) и литовците (10.9%). Шведите пък са най-разкрепостени спрямо социалните роли на двата пола и едва 3% от тях смятат, че мястото на жената е до печката. В същото време само 10% възлагат издръжката на семейството изцяло в ръцете на мъжа. Следващите по толерантност към половите различия са датчаните, едва 4.4% от тях възлагат на жената домакинската роля, на това мнение са и 4.6% от холандците. Като цяло 54% от държавите в Европейския съюз са за социалното равенство между двата пола и техните типични отговорности и ангажименти в семейството. Средно жените от страните на ЕС посвещават 21 часа седмично на дома и семейството си, докато мъжете - 9 часа.
62% от запитаните българи смятат, че между половете у нас е постигнато равенство и жените са с еднакви възможности за заемане на лидерски позиции. В тази графа Франция е на последно място с 25%, докато средното за ЕС ниво е 44%.

България е на дъното на класацията и по равнопоставеното заплащане на двата пола. Само според 23% от анкетираните българи работодателите им обръщат достатъчно внимание на равенството в доходите при равен труд.
България е сред водещите и според нагласата, че жените взимат решения, базирани на емоциите си - 83% са отговорили с "да", подобно на Чехия и Словакия. Българите обаче са най-нетолерантни към мъжките сълзи - 62% от българите приемат, че и мъжете имат право да изразяват чувствата си по този начин. Срещу нас отново е Швеция - според 99% от анкетираните шведи плачещият мъж не е странна гледка.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

полови стереотипи, домакински задължения, Евроарометър, готвене, работа, полово равенство

Street of Art

Защо да добавим лешниците към дневното си меню?

Неделя, 14 Юли 2019 / Хранене и Здраве
Шепа лешници осигурява нужните полезни вещества   Независимо дали сурови, печени, на паста или тахан, лешниците са сред любимите ни ядки. Освен вкусни, те са и пълни с полезни вещества. Както всички останали ядки, лешниците са богати на протеини, мазнини и минерали. Те са подходящ [...]

Къде да подредим книгите

Неделя, 06 Ноември 2016 / Стил
Домашната библиотека е онова, което прави един дом истински   В дом без книги може да има всичко, но няма истински уют. С годините обаче мястото за ценните ни колекции става все по-малко, затова тук се опитахме да подберем идеи за това как да разположим библиотеките така, че да е едновр [...]