Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българите приемат деца без брак, но отхвърлят гей двойките

Понеделник, 17 Декември 2018 / Общество
189
  • pixabay.com

Всеки трети българин е склонен да използва шамарите като средство за възпитание 

 

Българите са полутолерантни, полуконсервативни и само донякъде са променили нагласите си от мрачните времена, в които привилегията на жената беше да носи чехлите и ракията, а ролята й на майка и домакиня беше единствената безспорна. Този извод може да се направи от независимо социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено в началото на декември. То показва, че обществото ни вече е достатъчно разкрепостено да приеме разводи, свободни отношения, аборти и деца, отглеждани без брак на родителите, но запазва и някои стереотипи.

 

Мнозинства от над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са „против“. Изследването е планирано и проведено по повод предстоящия празник и преди започналия наскоро дебат за толерантност към хомосексуализма. То няма нищо общо с този дебат, уточняват от агенцията.

 

На този фон мнозинства от по около две трети от пълнолетните българи се обявяват „за“ възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения, казват социолозите.

Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи – това мнение изразяват 57% от анкетираните. Други 29% обаче не виждат нищо лошо в подобни методи на възпитание.

 

„Галъп интернешънъл“ редовно проверява и отношението към насилието над жени. В изследване наскоро се оказа, че то се отрича широко и само 7% възприемат, че мъжът може да удря жена. Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 хиляди души, а е възможно да има „скрити“ отговори – което означава, че тревогата остава валидна.

На този фон любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% няма нищо против стереотипа мъжът, основно, да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с „да“. Следващи изследвания трябва да покажат дали и доколко обществото ни възприема подобни възгледи и по други теми.

 

Вижте още:

Историйка за смисъла

Хората не разпознават домашното насилие

Уроците на обичта

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

толерантност, свободни отношения, брак, семейство, деца, хетеросексуални, хомосексуални, гей, етнос

Street of Art

Хитрости за изгаряне на калории

Неделя, 01 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Ако искаме да отслабнем, трябва да се храним редовно и да се движим достатъчно   Тялото на мъжа изгаря мазнините по-бързо, отколкото женския организъм. Причината е, че женските мастни клетки са по-едри. Затова жените отслабват по-бавно, но за сметка на това по-бързо качват килог [...]

Защо алкохолът отключва агресия?

Неделя, 19 Август 2018 / Хранене и Здраве
Алкохолът може да превърне и най-милите и възпитани хора в зверове. Защо обаче се получава така?   Алкохолът намалява способността ни да мислим правилно, стеснява фокуса на вниманието ни, казва професор Мария МакМърън, психолог в университета в Нотингам. Ако някой ни провокира, когато [...]