Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българите приемат деца без брак, но отхвърлят гей двойките

Понеделник, 17 Декември 2018 / Общество
265
  • pixabay.com

Всеки трети българин е склонен да използва шамарите като средство за възпитание 

 

Българите са полутолерантни, полуконсервативни и само донякъде са променили нагласите си от мрачните времена, в които привилегията на жената беше да носи чехлите и ракията, а ролята й на майка и домакиня беше единствената безспорна. Този извод може да се направи от независимо социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено в началото на декември. То показва, че обществото ни вече е достатъчно разкрепостено да приеме разводи, свободни отношения, аборти и деца, отглеждани без брак на родителите, но запазва и някои стереотипи.

 

Мнозинства от над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са „против“. Изследването е планирано и проведено по повод предстоящия празник и преди започналия наскоро дебат за толерантност към хомосексуализма. То няма нищо общо с този дебат, уточняват от агенцията.

 

На този фон мнозинства от по около две трети от пълнолетните българи се обявяват „за“ възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения, казват социолозите.

Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи – това мнение изразяват 57% от анкетираните. Други 29% обаче не виждат нищо лошо в подобни методи на възпитание.

 

„Галъп интернешънъл“ редовно проверява и отношението към насилието над жени. В изследване наскоро се оказа, че то се отрича широко и само 7% възприемат, че мъжът може да удря жена. Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 хиляди души, а е възможно да има „скрити“ отговори – което означава, че тревогата остава валидна.

На този фон любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% няма нищо против стереотипа мъжът, основно, да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с „да“. Следващи изследвания трябва да покажат дали и доколко обществото ни възприема подобни възгледи и по други теми.

 

Вижте още:

Историйка за смисъла

Хората не разпознават домашното насилие

Уроците на обичта

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

толерантност, свободни отношения, брак, семейство, деца, хетеросексуални, хомосексуални, гей, етнос

Street of Hope

Да не можеш да мислиш в картини

Вторник, 24 Септември 2019 / Гласът на детето
Афантазията засяга 2% от хората по света   Някои хора имат прекалено „цветно“ въображение, визуализират всичко до такава степен, че това ги обърква. Още по-объркващо е обаче, когато не можеш да си представиш това, което преди малко си видял. Лицето на любим човек, летният за [...]

Напрежение с правилата за прием на първолаци в София

Четвъртък, 19 Януари 2017 / В клас
Адресът или качеството на образованието, питат недоволни родители   Заради недоволството на родителите Столичната община ще преработи новите условия за прием на първокласници, които обяви само преди броени дни. Предложението на общината е първокласниците да се приемат по един [...]