Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българска делегация ще донесе Благодатния огън за Великден

Неделя, 19 Март 2023 / Общество
129
  • Photo by David Rodrigo on Unsplash

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада свещеният пламък

 

След двегодишно прекъсване отново българска църковна делегация ще отиде в Йерусалим, за да донесе Благодатния огън за Великден. Това заяви за БГНЕС старозагорският митрополит Киприян.

Тази година Великден се пада на 16 април. През 2022 г. бе използван Благодатният огън от 2021 г., който се съхраняваше в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича „чудото на слизането на Благодатния огън“.

През последните години Благодатният огън попада в капана на коронавируса.

През 2020 година в главното светилище на християнския свят – църквата на Гроба Господен, богослужението по измолването на Благодатния огън протече при закрити врата. Тогава улиците на Йерусалим бяха пусти и липсваха обичайните поклонници, които изминават пътя по Виа Долороса (Via Dolorosa - Пътят на страданието) в навечерието на чествания от католиците Великден. Тогава огънят не бе пренесен до България, а бе използвана частица от този, който беше донесен през 2019 г.

През 2021 година огънят донесе врачанският епископ Григорий с правителствения „Фалкон”. Тогава българската църковна делегация получи Благодатния огън от нашия посланик в Израел, но заради строгите мерки духовниците чакаха в правителствения самолет и не стигнаха до църквата на Гроба Господен. 

 

Чудото на Благодатния огън

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Великден, Благодатен огън, Божи гроб, Йерусалим

StreetInside

Психология, психиатрия и психотерапия - кой лекува психичноболните?

Събота, 08 Януари 2022 / На предела
  Това е първата лекция от курса по Обща психотерапия за практикуващи психотерапевти по Програма на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата. Кой осъществява лечението на психично болните, които стават все повече и повече с Ковид пандемията? Отговорът [...]

Нивата на съзнанието и съвременното разбиране за света

Понеделник, 16 Май 2016 / На предела
    „Няма проблем, който да може да бъде решен на същото ниво на съзнание, на което е създаден“ - Алберт Айнщайн   Много хора търсят отговори за това какво е объркано в днешния свят. Отговорът е съвсем прост - всичко е въпрос на мироглед. Как виждаме света около [...]