Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Черният пиар срещу зеления евродепутат

Събота, 10 Февуари 2018 / Общество
1060
  • Ска Келер (в средата) на протеста в защита на Пирин. Снимката е от профила й в Twitter

 

Докато обиждаха евродепутата Ска Келер, "Патриотите" внесоха още промени, разрешаващи строеж на писти без промяна на предназначението на горите 

 

Становището на Националният фронт за спасение на България, подписано лично вицепремиера Валери Симеонов не е просто дипломатически гаф. То слага петно върху цялото правителство в момент, в който страната ни е председател на Съвета на Европейския съюз. Думите са на председателя на "Зелените" Борислав Сандов по повод циничния език, използван от „Патриотите“ по адрес на евродепутата и съпредседател на "Зелените" в Европейския парламент Ска Келер.

Реакцията на пресцентъра на кабинета и разграничаването от риториката на коалиционния партньор обаче едва ли ще заличи лесно петното – обидите към представител на европейска институция идват от името на заместник на министър-председателя на българското правителство. Освен това писмото е  адресирано до българското външно министерство, Европарламента, германското правителство и до германската коалиция "Алианс 90/Зелената партия". Самата Ска Келер също е дала публичност на нападките срещу нея в профила си в Twitter. 

Повод за гнева на НФСБ е участието на европейския депутат в протеста на природозащитниците срещу промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“, но при посещението си в България, Келер също изказа позиция за един от най-скъпите и забавени с години именно заради екологичните ограничения проекти – довършването на магистрала „Струма“ в участъка през Кресненското дефиле. Доколкото България има зелена светлина от Европейската комисия да изпълни строителството в предложения през дефилето вариант, става въпрос по-скоро за личното мнение на немския евродепутат. Но фактът, че НФСБ са толкова раздразнени от критиката й, говори не просто за отношението на формацията към опазването на природата. Говори за усещане за безнаказаност, аргументирано като претенция за ненамеса в решенията на суверенното българско правителство. Част от това е инициативата за строителство на втори лифт в Банско, на която беше дадена зелена светлина чрез промяна на плана за управление на цялата защитена зона, тоест дава се възможност за строителство в нея по принцип (Министърът на околната среда Нено Димов уверява, че това засяга до 2% от териотрията на парка, природозащитниците обясняват, че в тези 2% има огромни територии вековни гори). Промяната в плана според протестиращите организации е незаконна, тъй като проектът не е преминал през обществено обсъждане.

Реакцията на „Патриотите“ беше в деня, в който вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че в парламента е внесен проект за промени в Закона за горите, който да улесни значително строителството на ски писти, лифтове и други съоръжения в планините. Вносители са депутати от ПФ и ГЕРБ. Поправките разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива", без задължителната иначе процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи. Това само може да потвърди твърдението на протестиращите, срещу което остро реагира екоминистърът, че проблемът не е във втория лифт, а в разширяването на ски зоната. 

Иначе тезата, че изграждането на лифтове и писти е вътрешен за страната ни въпрос беше използвана и от министъра на околната среда Нено Димов по време на изслушването му в Европейския парламент, когато трябваше да отговори на въпрос на Ска Келер именно за решението на правителството във връзка със строителните ограничения в Пирин. Но опазването на парка е наднационален ангажимент, тъй като вековните гори в Пирин са част от световното наследство. В годишния доклад на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN), в който членува и българското правителство, се посочва, че състоянието на Национален парк „Пирин“ предизвиква „сериозно безпокойство“, което е една стъпка преди „критично“ състояние. Причините, описани в доклада, са заплахите от разширяването на ски зоните в Национален парк Пирин особено в контекста на променящия се климат, както и от планираното увеличение на сечите.

Ако ставаше въпрос само за втори лифт в Банско, вероятно нямаше да има нито протести по улиците на столицата, нито напрежение между партньорите в коалицията, нито присъствие на европейски депутат на протест в София, нито поредни промени в закон, разрешаване изграждането на ски писти. В което няма нищо лошо, стига да са извън защитените зони. 

В контекста на опазването на природата обаче по време на посещението си у нас Ска Келер представи доклад на чувствителна за правителството тема – корупцията. Докладът е поръчан от нейната група в европарламента и в този смисъл се явява вид оценка от страна на европейска институция за работата на българския кабинет. Тя обясни, че "първото в борбата с корупцията е да признаем нейното съществуване, защото България е в ЕС и трябва да се придържа към върховенство на закона". Келер уточни, че целта на доклада не е да атакува България, а да защити общия европейски интерес, както и че такъв доклад е имало за Малта по време на председателството й, предстои изготвянето му и за Австрия, която поема щафетата след нас.

Евродепутатът съобщи, че вече е отправила спешен въпрос към ЕК за казуса "Пирин" и очаква Комисията да отговори идната седмица. Както и, че „не бива да се дават европейски пари за нарушаване на закона - каквото ще бъде преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Трябва да се намери друго трасе."

В отговор тя беше наречена „самонадеяна особа“ и „зелена джикадистка“, която трябвало да бъде обявена за персона нон грата и „експулсирана с Камионетка до Капъкуле“. Тонът към Келер поразително прилича на тона, наложил се в стила на медийните атаки в последните години – омаловажаване на казаното чрез вадене на „кирливи ризи“ и изопачаване на факти. Като например коментарите за висшето училище и името на депутата в позицията: „От височината на кое минаре, завършилата университета "Шабанчъ" в Истанбул, Ска (що за име!?) раздава правосъдие в чужда държава със самочувствието на добре платен командирован сюнетчия?“. Подобен език е недопустим не само от страна на политическа сила, участваща във властта. Подобен начин на водене на спор без аргументи, а чрез обиди, известен като черен пиар, не води до решаване на проблемите. Целта е публиката да бъде убедена чрез очерняне на принципа „виж кой говори“.

За подобни изказвания много от българските политици водят дела помежду си, както и срещу медии. Друго, което каза тези дни Келер, е, че в Брюксел остава впечатление, че българското правителство не чува протестиращите, че липсва диалог. Диалог означава двете страни в един спор да сложат на масата аргументи, да се обсъждат възможни решения и да се търсят компромиси и сближаване на позициите. Очернянето на противника и определянето на исканията му като политически е нещо различно.

 

Още по темата: 

Зелено, по-зелено, колко зелено?

Втори лифт или екологична катастрофа в Пирин?

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ска Келер, Пирин, НФСБ, природа, екология, Европейски парламент

StreetInside

Лекар спечели 30 000 лева за иновативна диагностика

Вторник, 18 Декември 2018 / Кариера
Д-р Иван Лютаков е победителят в конкурса „Предприемач в науката“   Капсула с размера на обикновено хапче ще помага за диагностика на хора с гастроентеорологични проблеми. Разработката е на д-р Иван Лютаков от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. С нея той спечел [...]

Отмъщението не помага

Неделя, 17 Април 2016 / Към себе си
Мислите за лоши неща само ще ви наранят още повече и ще объркат живота ви     Чувството на гняв и разочарование, които изпитваме, когато любим човек ни предава, могат да бъдат всепоглъщащи и неконтролируеми. Но всеки, който поволява тези негативни емоции да го обсебят и е отмъстил [...]