Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЧЕЗ подаде иск срещу България

Сряда, 13 Юли 2016 / Общество
1147
  • bnr.bg

 

Вече и трите енергоразпределителни дружества ЕВН, ЕнергоПро и ЧЕЗ съдят България в арбитражи 

 

Енергийната група ЧЕЗ е предявила иск срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове - ICSID. Искът е за "няколко стотици милиона евро”, информира говорителят на фирмата Барбора Пулпанова, цитирана от БНР. 
Групата е решила да предприеме тази стъпка след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява.
През ноември 2015 г. ЧЕЗ е изпратила до българското правителство т. нар. Notice of Dispute, предхождаща жалбата, като е поискала решение на спора по взаимно съгласие и запазвайки си правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна не се е възползвала от тази възможност до този момент. 
Другите две електроразпределителни дружества, опериращи у нас - ЕВН и ЕнергоПро, също потърсиха международен арбитраж заради грубата намеса на българската държава в инвестциионните им планове. Един от нерешените проблеми остана изкупуването на енергията от възобновяеми източници.


При осъждане на България не е ясно как ще се платят сумите на трите ЕРП при дълг от 27 млрд. лева или 29% от БВП към 31 май 2016 г. Вероятно от бюджетният излишък, който достигна 2,7 млрд. лева в края на май 2016г. Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ЧЕЗ, ЕРП, инвестиции, арбитраж, иск

StreetView

Откриха сметка за възстановяване на паметника на Каймакчалан

Вторник, 27 Септември 2016 / Места
  На този връх се е провела една от най-тежките битки в бългаската история   Националният исторически музей обяви банкова сметка за дарения за възстановяването на разрушения от македонския журналист Миленко Неделкович паметник на Каймакчалан. На призива от страна на българската дъ [...]

В Шри Ланка e домът на Буда

Събота, 19 Май 2018 / Места
Островът с форма на сълза  ще оправдае всичките ви представи за райско кътче   Безкрайни лазурни плажове, топъл климат, архитектура, разказваща история и домашна храна. Шри Ланка съчетава модерното и древното, девствената природа и историята на будизма.  Официално Демократиче [...]