Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Човечеството е застрашено заради злоупотребата с природата

Събота, 24 Март 2018 / Общество
239
  • Instagram, National Geographic

Смъртта на последния в света бял мъжки носорог е само един от многото примери


Човечеството рискува собственото си благополучие, като прекомерно експлоатира и уврежда даровете на природата, сочат резултатите от подробно изследване, което предупреждава, че животински и растителни видове намаляват.
Четири огромни проучвания, правени в продължение на 3 години от над 550 учени, предупреждават, че рибните запаси в Азиатско-Тихоокеанския регион могат да изчезнат до 2048 г., както и че повече от половината африкански видове птици и бозайници могат да бъдат загубени до 2100 г.
До 90% от азиатско-тихоокеанските корали ще са застрашени до 2050 г., посочва Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES).
"Тази тревожна тенденция застрашава икономиките, поминъка, ресурсите и качеството на живот на хората навсякъде", според най-широкото проучване за биологичното разнообразие от 2005 г. насам.
"Ние подкопаваме собственото си бъдещо благополучие", добави председателят на IPBES Робърт Уотсън.
Организацията е събрала експерти от целия свят, за да оцени четири световни региона: Северна и Южна Америка, Африка, Азиатско-Тихоокеанския регион и Европа и Централна Азия – на практика цялата територия на Земята, с изключение на Антарктика и откритите морета.
Доброволците са се запознали с около 10 000 научни публикации.


Изчезването на видове Освен ако човечеството не обърне внимание на неустойчивото използване на природата, рискуваме "не само бъдещето, което искаме, но и животът, който понастоящем водим", каза Уотсън пред АФП.
Безразсъдната консумация на биологичното разнообразие от страна на човечеството се е отключила след първото масово изчезване на видове след смъртта на динозаврите – което е едва шестото на нашата планета за половин милиард години.

През последния век средно на година изчезват по два вида гръбначни животни. Най-скорошният пример за това е смъртта на Судан – последният бял мъжки носорог в света.

45-годишният северен бял носорог от няколко години бе зле със здравето. Природозащитниците го поддържаха с лекарства с надеждата да оплоди женска, но животното вече бе твърде възрастно.
В Южна и Северна Америка популациите на видовете са намалели с 31% по-малко, в сравнение с времето, когято пристигат първите европейски заселници. Прогнозата е, че до 2050 година ще изчезнат още 40% от видовете живеещи на тези два континента.

 

Земята е изтощена Приблизително 500 000 квадратни километра африканска земя се оценява като изтощена. Тъй като населението на континента ще се удвои до 2,5 милиарда до 2050 г., това ще окаже допълнителен натиск.

Биологичното разнообразие в Азиатско-тихоокеанския регион е изправено пред "безпрецедентни заплахи", "от екстремни метеорологични събития и повишаване на морското равнище до инвазивни чужди видове, интензификация на селското стопанство и увеличаване на отпадъците и замърсяването", допълва мащабното изследване.

Междувременно в Европейския съюз едва 7% от оценяваните морски видове имат "благоприятен природозащитен статус".

 

Източник: АФП

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

природа, екология, човечество, изчезващи видове, Судан, носорог

StreetView

Морето край Бургас замръзна

Четвъртък, 12 Януари 2017 / Места
Това не се е случвало над 50 години. Река Дунав също е почти изцяло заледена    След повече от половин век морето край Бургас отново замръзна. Рядкото явление може да се наблюдава на пристанището в квартала "Сарафово", както и край Морска гара, съобщиха от общината. Леденото п [...]

Най-странното място на света

Събота, 05 Ноември 2016 / Места
Парчета от морското дъно, останали на суха земя, може би крият тайната на произхода на живота на Земята   Изучаването на морското дъно не винаги означава да влезеш в самото море, дори и ако това проникване се извършва с помощта звукови вълни, а не с подводници. Има няколко места, к [...]