Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Да избягаш от „Ислямска държава“

Вторник, 13 Декември 2016 / Общество
991
  • EPA

Двете момичета от религиозното малцинство Язиди, които избягаха от ИДИЛ, получиха награда за защита на човешките права

 

 

Надя Мурад и Ламия Аджи Башар - двете жени от религиозното малцинство на язидите, които избягаха от сексуалното робство на „Ислямска държава” в Ирак, бяха наградени с едно от най-големите отличия за човешките права в Европа – наградата  „Сахаров”. Това се случи по време на специална церемония в Европейския парламент в Страсбург, съобщи bTV.

Признанието за момичетата е не само за това, че успяха да избягат от сексуалното робство, в което ги държаха терористи от „Ислямска държава”, но и че проявиха смелостта да разкажат на целия свят за преживените зверства.

През август 2014 г. „Ислямска държава” напада язидската общност в провинция Синджар, Ирак. Стотици мъже и възрастни жени са избити, а младите са взети в плен.

„Убиха баща ми, братята ми. Четири пъти бях препродавана като сексуална робиня. Измъчваха ме. Един от мъжете, който ме държеше в плен дори изработваше експлозиви и ме принуждаваше да му помагам”, разказа Ламия пред пълната зала на Европейския парламент.

Двете успяват да избягат от плена на терористите. Първоначално с тях имало и още едно момиче, но то настъпва мина и загива. Ламия пък губи зрението си и получава изгаряния по тялото.

„Сега аз съм гласът на всички жертви на „Ислямска държава”. Аз съм гласът на онези, които останаха без глас, които загубиха живота си”, споделя още момичето.

Повече от 3000 жени и деца от язидската общност все още са в плен. Много от тях са принуждавани да пият противозачатъчни. Преди едно момиче да бъде продадено, то задължително преминава и медицински преглед, защото, за да може бъдещият купувач да се увери, че не носи дете. Пред израелската агенция Ynet преди време избягали момичета разказаха, че ежедневието им е преминавало буквално между четирите стени на стаята в очакване на поредното изнасилване. 

Религиозното общество е подложено на геноцид от страна на „Ислямска държава”.

„Бойците на Ислямска държава искаха да ни лишат от чест. Сега вие ни я връщате. И искам да кажа на бойците на ИДИЛ, че ако вие сте решили да живеете недостойно, то Европа се бори за човечност, за чест и достойнство!”, каза Надя Мурад.

Сред финалистите за наградата е и бившият главен редактор на опозиционния турски вестник „Джумхюриет” Джан Дундар, преследван от режима на Реджеп Ердоган за разкритията, че турските служби са доставяли тайно оръжия за Сирия.

Отличието "Сахаров" се връчва на личности, отдадени на каузата за спазване и защита на човешките права и свободата на мисълта. Първият носител на приза е Нелсън Мандела.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ислямска държава, сексуални робини, награда Сахаров, Надя Мурад, Ламия Аджи Башар

StreetView

Почистват екоплажове и планински пътеки

Петък, 27 Май 2016 / Места
  Доброволци ще правят оборка в Пирин, Иракли, Корал, Камчийски пясъци и Беласица. Можете да се включите и вие   Серия от доброволчески акции за почистване на защитени тритории са организирали от коалицията „За да остане природа в България“.   Камчийски пясъци [...]

Орловото око на Родопите

Петък, 29 Април 2016 / Места
  Буйновското ждрело, Ягодинската пещера и връх Свети Илия   В родопите има много места, на които човек не само да се докосне до природата, а да усети една различна България и да се потопи в емоцията на планината. И има предимството да го изживее с цялото многообразие, което пред [...]